Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Οι νεκροθάφτες της εργατιάς τώρα καλούν σε αγώνα»




Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας

Να κρύψουν τις ευθύνες τους στο σκάνδαλο κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος μέσω ανύπαρκτων σεμιναρίων προσπαθούν ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ κλείνοντας το Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας

Συντάκτης: Γιώργος Δελιχάς

Tις έντονες αντιδράσεις αρκετών πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών σωματείων έχει προκαλέσει η απόφαση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας να προχωρήσει στη διάλυση και εκκαθάριση του νομικού του προσώπου, εξαιτίας του οικονομικού βραχνά που προκάλεσε η επιδίκαση και σε δεύτερο βαθμό προστίμου ύψους περίπου 900.000 ευρώ για «εικονικά» σεμινάρια τη διετία 2008-09.

Το Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας ήταν άμεσα εμπλεκόμενο στην υπόθεση με την υλοποίηση εικονικών σεμιναρίων κατάρτισης εργαζομένων, που άρχισε να απασχολεί το ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας το 2012, μετά από σχετική καταγγελία.

Η έρευνα μάλιστα του ΣΔΟΕ είχε φτάσει σε βάθος και είχε αποκαλύψει ολόκληρη διαδικασία διασπάθισης κοινοτικού και δημόσιου χρήματος, μέσα από τη διεξαγωγή των εικονικών σεμιναρίων, που στη συγκεκριμένη διερευνώμενη περίπτωση, εκτός από το Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας αφορούσε και άλλες περιοχές, μεταξύ των οποίων τα Χανιά, η Ναύπακτος και η Λάρισα, ενώ η έρευνα έφτασε ακόμη και στην Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων και στον ρόλο που διαδραμάτισαν στελέχη της σε όλη αυτή την υπόθεση.


Το σκάνδαλο

Συγκεκριμένα, η έρευνα του ΣΔΟΕ αποκάλυψε ότι σεμινάρια αρκετών εκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκαν το 2008 και πληρώθηκαν το 2009 από ευρωπαϊκά κονδύλια κατά 80% και χρήματα του ελληνικού Δημοσίου κατά 20% στην πλειονότητά τους δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Ωστόσο, κατετίθετο κανονικά παρουσιολόγιο καταρτιζόμενων, οι περισσότεροι εκ των οποίων στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας κατέθεσαν ότι δεν αναγνωρίζουν την υπογραφή τους, ενώ παράλληλα εκπαιδευτές παρουσιάζονταν να βρίσκονται την ίδια στιγμή σε διαφορετικές πόλεις της χώρας.
Η όλη υπόθεση πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης, ενώ στο Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 900.000 €.
Οι όποιες προσπάθειες της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου να πετύχει την αναίρεση του προστίμου δεν απέφεραν αποτέλεσμα, καθώς αυτό επιδικάστηκε και σε δεύτερο βαθμό, ενώ παράλληλα «μπλόκαραν» οι τραπεζικοί λογαριασμοί και τα όποια έσοδα κατάσχονται άμεσα.

Λουκέτο

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε αδυναμία λειτουργίας του ΕΚΦ και τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ να εισηγούνται στη συνέλευση των αντιπροσώπων τη διάλυση του νομικού προσώπου.
Το «λουκέτο» στο ΕΚΦ αποφασίστηκε τελικά κατά πλειοψηφία και πάρα τις έντονες αντιδράσεις από τους αντιπροσώπους της ΔΑΣ (ΠΑΜΕ) και τους συνδικαλιστές του ΜΕΤΑ.
Πρόκειται για μια απόφαση που οι εμπνευστές της παρουσίασαν ως «μονόδρομο» εξαιτίας της οικονομικής ασφυξίας, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται ποια είναι η σχέση αυτής της απόφασης με το ίδιο το πρόστιμο αλλά και το μέλλον της δευτεροβάθμιας οργάνωσης του συνδικαλιστικού κινήματος της περιοχής.

Οι ενέργειες και οι αποφάσεις της πλειοψηφίας της διοίκησης του αυτοκαταργημένου πλέον Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας, που πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και σε πρωτοβάθμια σωματεία, που σε ανακοινώσεις τους κάνουν λόγο για «προσπάθεια αποφυγής ευθυνών και για “κουκούλωμα” του σκανδάλου με τα σεμινάρια» και καλούν τον εργαζόμενο λαό της περιοχής «να βγάλει τα συμπεράσματά του».

Καταγγελίες

Μάλιστα σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα σωματεία εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων Φθιώτιδας, Οικοδόμων Φθιώτιδας, Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Φθιώτιδας, Μετάλλου Φθιώτιδας, εργαζομένων ΔΕΥΑ Λαμίας, εργαζομένων ΠΑΚΟ, οικοδόμων Καμένων Βούρλων και το σωματείο Τύπου και Χάρτου Φθιώτιδας, με αφορμή την απεργία στις 8 Δεκεμβρίου, ασκούν σκληρή κριτική στην πλειοψηφία της διοίκησης για την απόφαση διάλυσης του Εργατικού Κέντρου αλλά και τη συνολικότερη στάση της:

«Μετά την απόφασή τους να διαλύσουν το Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας, πρώην μέλη της πλειοψηφίας της διοίκησης και μερικοί από τους αντιπροσώπους ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ εμφανίζονται ξαφνικά ως “αγωνιστές”, μέσα από ένα συντονιστικό σωματείων και από νεκροθάφτες του εργατικού κινήματος και στον νομό μας “καλούν σε αγώνα”», τονίζουν τα σωματεία.

»Επίσης αναρωτιούνται για το αν η πλειοψηφία της διοίκησης ενημέρωσε σε γενικές συνελεύσεις τα μέλη των σωματείων που εκπροσωπούν για «το τι έγινε με τα σεμινάρια που διοργάνωναν και γιατί διέλυσαν το Εργατικό Κέντρο χωρίς να τους λογαριάσουν», καθώς και για το αν πήραν αποφάσεις τα διοικητικά συμβούλια για δημιουργία του συντονιστικού «ή πάλι κάνουν παιχνίδια πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων».

Στο πλαίσιο αυτό τα παραπάνω σωματεία καλούν τον εργαζόμενο λαό της Φθιώτιδας «να γυρίσει την πλάτη σε αυτούς που οδήγησαν το συνδικαλιστικό κίνημα στην απαξίωση και άφησαν απροστάτευτους και χωρίς Εργατικό Κέντρο τους εργαζόμενους της Φθιώτιδας», αλλά και σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Διάκου της Λαμίας, στις 8 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.gkordis.com/2016/12/blog-post_31.html#ixzz4Rsi3Fexq

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)