Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ «ΓΡΑΜΜΕΝΕΣ ΣΠΗΛΙΕΣ» ΣΤΙΣ ΚΟΜΠΟΤΑΔΕΣ



ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΓΡΑΜΜΕΝΕΣ ΣΠΗΛΙΕΣ (ΟΙΤΗ)
Το πεδίο «Γραμμένες Σπηλιές» βρίσκεται πάνω από το χωριό Κομποτάδες, στην Οίτη. Αποτελείτε από έξι (6) σπηλιές και έναν μεγάλο τοίχο. Οι σπηλιές αυτές παρουσιάζουν μεγάλο αναρριχητικό ενδιαφέρον καθώς μπορούν να δώσουν διαδρομές πολύ μεγάλης δυσκολίας. Στους ντόπιους ήταν γνωστές από παλιά και αποτελούσαν κρησφύγετο σε δύσκολες εποχές.

Οι πρώτες 2 διαδρομές ανοίχτηκαν από τον Ζαφειριάδη Πασχάλη το 2008. Από τότε καρφώθηκαν αρκετές ακόμα διαδρομές από τους Πολυματίδη Τάσο, Πρατίλα Λουκά και Μαρματζάκο Κων/νο. Οι βαθμολογίες είναι μέχρι 8a. Τα ρελέ έχουν αυτόματο καραμπίνερ με συρμάτινη πύλη για άμεσο κλιπάρισμα και κατέβασμα «κουβά».


Ο προσανατολισμός είναι δυτικός και ο ήλιος πέφτει στις διαδρομές το απόγευμα. Επειδή το πεδίο βρίσκεται στα 700μ. δεν προτείνεται για χειμώνα.


Οι, έως τώρα, διαδρομές του πεδίου είναι:

A/A
ONOMA
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
ΑΝΑΠΤΥΓΜΑ
ΑΡΙΘΜ. ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ
ΑΝΟΙΞΑΝΤΑΣ
1Δύο δίλιτρα6a+154Πρατίλας Λ., Μαρματζάκος Κ.
2Xρόνος6b164Πρατίλας Λ., Μαρματζάκος Κ.
3Tabula rasa6a+13
Πολυματίδης  Τ.,Μαρματζάκος Κ.
4
What I do, is who Iam



Μαρματζάκος Κ., Πολυματίδης Τ
5Δάμων & Φιντίας6c+13m6Πολυματίδης Τ.,Μαρματζάκος Κ.
6Κόσμος6c+18m6Πρατίλας Λ., Μαρματζάκος Κ.
7Gay line6c18m6Ζαφειριάδης Πασχάλης
8Δεν είναι απεργία, είναι αργία6b
27

Μαρματζάκος Κ., Πολυματίδης Τ. Γιαννόπουλος Κ.
9Και στην κορφή κανέλα8a(;)27
Ζαφειριάδης Πασχάλης
10Λεφτά υπάρχουν5c+
5Μαρματζάκος Κ., Πολυματίδης Τ., Γιαννακοπούλου Γ.
11
Caveman
5c

5
Γιαννακοπούλου Γ., Μαρματζάκος Κ., Πολυματίδης Τ.
12
 Ανώνυμη(ημιτελής)



 Ανώνυμη(ημιτελής)
SOS… οι πέτρες με τα ονόματα των διαδρομών δεν είναι πατήματα….

Πρόσβαση
Φεύγουμε από τη Λαμία δυτικά προς Καρπενήσι και στρίβουμε νότια προς το Σ.Σ. Λιανοκλαδίου. Μετά το σταθμό συνεχίζουμε προς το χωρίο Κομποτάδες (8χλμ. από τη Λαμία). Για το πεδίο υπάρχουν ταμπέλες μπαίνοντας στο χωριό, πριν την πλατεία Ακολουθούμε τον χωματόδρομο που οδηγεί στο οροπέδιο «Λούκα». Ο χωματόδρομος είναι προσπελάσιμος (με λίγη προσοχή) από όλα τα αυτοκίνητα αλλά σίγουρα τα τζιπ είναι προτιμότερα. Μετά από 8χλμ. σε χαρακτηριστική δεξιά φουρκέτα παρκάρετε ενώ προηγουμένως θα έχετε δει τις σπηλιές. Το μονοπάτι είναι ευδιάκριτο και ανηφορικά οδηγεί σε πέντε λεπτά στις σπηλιές.



Γενικά για την περιοχή

Η Οίτη είναι φημισμένο βουνό για τη χλωρίδα της. Είναι Εθνικός Δρυμός από το 1966. Εκτός από πολλά ενδημικά φυτά και σπάνια λουλούδια, στις πλαγιές της βρίσκουν καταφύγιο αγριόγιδα. Ειδικά την άνοιξη το τοπίο είναι μαγευτικό.Ο αναρριχητής οφείλει να σεβαστεί τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής παρότι δεν βρίσκεται εντός του «πυρήνα προστασίας».

Η διανυκτέρευση στις σπηλιές είναι απολαυστική καθώς η θέα προς το κάμπο του Σπερχειού εντυπωσιάζει. Προτείνεται το πλάτωμα πάνω από τις σπηλιές όπου υπάρχει πηγή. Στο πλάτωμα οδηγεί μονοπάτι από τις σπηλιές. Όμως από το δρόμο φτάνει και το αυτοκίνητο.

Στη πλατεία του χωριού Κομποτάδες υπάρχουν τα πάντα για ανεφοδιασμό αλλά και ταβέρνες – καφενεία. Ξενοδοχεία υπάρχουν στα Λουτρά Υπάτης (7χλμ. από Κομποτάδες).



Το υψόμετρο που βρίσκονται οι σπηλιές (700μ.) και ο προσανατολισμός τους (βορειοδυτικός) εντάσσουν το πεδίο σε αυτά που επιτρέπουν το σκαρφάλωμα μόνο καλοκαίρι (ή τουλάχιστον μόνο όταν κάνει ζέστη). Οι συνθήκες αυτές δεν μας επέτρεψαν ως τώρα να ανοίξουμε πολλές διαδρομές. Επομένως το project μας παραμένει ανοιχτό.



Πρόσβαση
Φεύγουμε από τη Λαμία δυτικά προς Καρπενήσι και στρίβουμε νότια προς το Σ.Σ. Λιανοκλαδίου. Μετά το σταθμό συνεχίζουμε προς το χωρίο Κομποτάδες (8χλμ. από τη Λαμία). Στη πλατεία του χωριού υπάρχουν τα πάντα για ανεφοδιασμό. Εκεί θα μας υποδείξουν και το χωματόδρομο που οδηγεί στο οροπέδιο «Λούκα». Ο χωματόδρομος είναι προσπελάσιμος (με λίγη προσοχή) από όλα τα αυτοκίνητα αλλά σίγουρα τα τζιπ είναι προτιμότερα. Μετά από 8χλμ. σε χαρακτηριστική δεξιά φουρκέτα παρκάρετε ενώ προηγουμένως θα έχετε δει τις σπηλιές. Το μονοπάτι είναι ευδιάκριτο και ανηφορικά οδηγεί σε πέντε λεπτά στις σπηλιές. Η διανυκτέρευση στις σπηλιές είναι απολαυστική καθώς η θέα προς το κάμπο του Σπερχειού εντυπωσιάζει.

ΠΗΓΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ
https://peripetia365.wordpress.com

ΕΠΙΜΕΈΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)