Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η CETA και οι άλλες εμπορικές συμφωνίες ΕΕ



image


Η ΕΕ αναμένεται να υπογράψει αυτή την εβδομάδα εμπορική συμφωνία με τον Καναδά. Ωστόσο, η CETA είναι μόνο μία από τις συμφωνίες που διαπραγματεύεται σήμερα η ΕΕ και οι οποίες πρέπει να εγκριθούν από το ΕΚ για να τεθούν σε ισχύ. Διαβάστε παρακάτω ποιές άλλες συμφωνίες βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση και ποιές είναι οι διαδικασίες.

Είδη συμφωνιών

Η ΕΕ μπορεί να συνάψει διαφορετικού είδους συμφωνίες με τρίτες χώρες. Αυτές μπορούν να επικεντρωθούν στη μείωση ή την εξάλειψη των δασμολογικών φραγμών, τη δημιουργία τελωνειακής ένωσης με την άρση των τελωνειακών δασμών ή και τη θέσπιση κοινού δασμολογίου για τις ξένες εισαγωγές.

Επίσης, μπορεί να αφορούν επενδύσεις αλλά και την επίλυση διαφορών στον τομέα των επενδύσεων, όπως για παράδειγμα, όταν μια επιχείρηση θεωρεί ότι η απόφαση μιας κυβέρνησης επηρεάζει τις επενδύσεις της στη χώρα αυτή.

CETA

Οι διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA), ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο και αυτό τον μήνα αναμένεται να επικυρωθεί από τα κράτη μέλη. Ωστόσο, για να τεθεί σε ισχύ πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στις 20 και 21 Οκτωβρίου, θα συζητηθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής η πιθανή υπογραφή της συμφωνίας μέσα στον Οκτώβριο. Η ψηφοφορία στην επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου, έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο, ενώ αργότερα ακολουθεί και ψηφοφορία στην ολομέλεια του ΕΚ. Αν εγκριθεί, η CETA μπορεί να τεθεί σε ισχύ ήδη από τον επόμενο χρόνο.

Άλλες συμφωνίες

image


Ισχύουσες συμφωνίες της ΕΕ:

-με τις χώρες της Ανατολικής Αφρικής
- με το Εκουαδόρ
-με τη Σιγκαπούρη
-με τις χώρες της Κοινότητας για την Ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής (ΚΑΜΑ)
-με το Βιετνάμ
-με τη Δυτική Αφρική

Υπό διαπραγμάτευση συμφωνίες

 Η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) με τις ΗΠΑ, αποτελεί μια αμφιλεγόμενη υπό διαπραγμάτευση συμφωνία, εξαιτίας των ανησυχιών για τις προδιαγραφές των προϊόντων αλλά και για το ζήτημα της επίλυσης των επενδυτικών διαφορών. Από τον Ιούλιο του 2013 έχουν ήδη ολοκληρωθεί 13 γύροι διαπραγματεύσεων.

Οι υπό διαπραγμάτευση συμφωνίες με την Ασία:

-Μαλαισία (σημαντικά ζητήματα μένει να επιλυθούν)
-Ινδονησία (ο επόμενο γύρος διαπραγματεύσεων αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τετράμηνο του 2017)
-Ταϊλάνδη (τέσσερεις γύροι διαπραγματεύσεων μέχρι στιγμής, δεν έχει δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τον επόμενο)
-Φιλιππίνες (ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων αναμένεται να ξεκινήσει πριν το τέλος του χρόνου)
- Ιαπωνία (μπορεί να ολοκληρωθεί φέτος)
-Μυανμάρ (τέσσερεις γύροι διαπραγματεύσεων μέχρι στιγμής, δεν έχει δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τον επόμενο)
-Ινδία (δεν γίνονται διαπραγματεύσεις προς το παρόν αλλά συνεχίζουν οι συζητήσεις για σημαντικά ζητήματα)

Οι υπό διαπραγμάτευση συμφωνίες με την Λατινική Αμερική:

- Μερκοσούρ (ο τελευταίο γύρος διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκε αυτό τον μήνα)
-Μεξικό (ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο)

Πολλές συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών σύνδεσης με οκτώ χώρες για την ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών, βρίσκονται σήμερα υπό διαπραγμάτευση με τη Νότια Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Επίσης, πραγματοποιούνται συνομιλίες για την επέκτασή τους στους τομείς της γεωργίας και της βιομηχανίας.

Τον Νοέμβριο του 2013, ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την επενδυτική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Κίνας. Ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο. 

Επίσης, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για την εμπορική συμφωνία Υπηρεσιών (TISA), μεταξύ 23 κρατών μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ. Οι χώρες που συμμετέχουν στις συνομιλίες, συγκεντρώνουν συνολικά το 70% του παγκόσμιου εμπορίου υπηρεσιών. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί 14 γύροι διαπραγματεύσεων.

Ο ρόλος του ΕΚ

Από τότε που τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας το 2009, οι εμπορικές συμφωνίες χρειάζονται την έγκριση του ΕΚ πριν τεθούν σε ισχύ, ενώ είναι απαραίτητη η συνεχής ενημέρωση των ευρωβουλευτών για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Οι ευρωβουλευτές έχουν ήδη δείξει ότι δεν διστάζουν να θέσουν βέτο σε συμφωνίες που τίθενται υπό αμφισβήτηση, όπως για παράδειγμα η Εμπορική Συμφωνία Κατά της Παραποίησης γνωστή και ως (ACTA), την οποία και απέρριψαν.
 http://www.olivenews.gr/el/article/7769

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)