Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Από το δήμο Θερμοπυλών στο δήμο Μώλου-Αγ. Κωνσταντίνου


   Από τις 20-4-1835 έγινε η σύσταση του δήμου Θερμοπυλών του νομού Φωκίδος και Λοκρίδος, με έδρα τον οικισμό Μώλος. Στο  δήμο Θερμοπυλών προσαρτήθηκαν οι οικισμοί Λιαπάτα και Αντέρας.
    Από τις 18-12-1840 (ΦΕΚ 22Α) προσαρτήθηκαν από το δήμο Φαρυγών και οι οικισμοί : Ρουμελιό, Παλιοχώρι, Ξυλικοί, Μαυρουκάταις, Γλούνιτσα, Αρνίτσα, Καραβίδια, Κουτουμάτα, Δερνίτσα, και Μενδενίτσα, Επίσης προσαρτήθηκαν  από το δήμο Δρυμίας οι οικισμοί Δαδίον και Μονή Δαδίου. Η έδρα του δήμου από τον οικισμό Μώλος μεταφέρθηκε στον οικισμό Μενδενίτσα.
   Από τις 8-12-1845 καταργήθηκαν οι οικισμοί Μαυρουκάταις, Ρουμελιό και Παλιοχώρι. Στο δήμο Θερμοπυλών προσαρτήθηκαν οι οικισμοί Ρεντζέρι και Αγία Τριάς.
   Από τις 16-2-1847 (ΦΕΚ 4Α) αποσπάστηκαν από το δήμο οι οικισμοί Δαδίον, Μονή Δαδίου και Γλούνιτσα, που προσαρτήθηκαν στο δήμο Δρυμίας, με έδρα του δήμου τον οικισμό Δαδίον.
   Από τις 25-7-1879 (ΦΕΚ 50Α) οι οικισμοί Ξυλικοί και Δερνίτσα αποσπάστηκαν από το δήμο Θερμοπυλών και προσαρτήθηκαν στο δήμο Δρυμίας. Ταυτόχρονα, η έδρα του δήμου Θερμοπυλών μεταφέρθηκε από τον οικισμό Μενδενίτσα στον οικισμό Μώλος.
   Από το 1899 ο δήμος Θερμοπυλών υπαγόταν πλέον στο νομό Φθιώτιδος. Το 1909 έγινε το αντίθετο, δηλ. υπαγόταν πάλι στο νομό Φθιωτιδοφωκίδος.
   Από τις 31-8-1912, ο δήμος Θερμοπυλών καταργήθηκε. Ιδρύθηκαν κοινότητες με ομώνυμη έδρα στους οικισμούς : Αντέρα, Μενδενίτσης (προσαρτήθηκαν οι οικισμοί Κατμάτα και Καραβίδια), Μώλου, Ρεντζερίου, Αγίας Τριάδος και Λιαπάτας. Το όνομα του οικισμού Κουτουμάτα διορθώθηκε σε Κατμάτα.
   Από τις 31-3-1943 η κοινότητα Μώλου (όπως και όλες οι άλλες) υπαγόταν στο νομό Φθιώτιδος.
   Από τις 27-8-1996 (ΦΕΚ 203Α) η κοινότητα Μώλου καταργήθηκε. Ιδρύθηκε ο δήμος Μώλου με έδρα τον ομώνυμο οικισμό. Στο δήμο Μώλου προσαρτήθηκαν και οι οικισμοί : Άγιος Χαράλαμπος, Κόμνινα, Μενδενίτσα, Σκάρφεια, Καλλίδρομον, Ανάβρα, Καραβίδια, Αγία Τριάς και Άγιος Σεραφείμ.
   Από τις 7-6-2010 (ΦΕΚ 87Α) ο δήμος Μώλου καταργήθηκε. Δημιουργήθηκε ο δήμος Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου, με έδρα τα Καμένα Βούρλα. Στο νέο (καλλικρατικό) δήμο προσαρτήθηκαν οι οικισμοί : Καραβίδια, Καλλίδρομον, Άγιος Σεραφείμ, Ανάβρα, Κόμνινα, Άγιος Χαράλαμπος, Μενδενίτσα, Αγία Τριάς, Μώλος και Σκάρφεια.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)