Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΟ ΧΑΝΙ ΤΗΣ ΔΕΡΝΙΤΣΑΣ του Φραντσέζου περιηγητή XENRY BELLE

ΤΟ ΧΑΝΙ ΤΗΣ ΔΕΡΝΙΤΣΑΣ του Φραντσέζου περιηγητή XENRY BELLE

Μετά το πέρασμα του από την Μενδενίτσα, ο περιηγητής X. Belle κατευθύνθηκε προς την Δερνίτσα (Τιθρώνιο). Η περιγραφή του - πάντα γλαφυρή - μας δίνει μια αδρή εικόνα των "ανέσεων" που απολάμβαναν οι ταξιδιώτες του 19ου αιώνα από τα χάνια, που ήταν τα ξενοδοχεία της εποχής. Ας αφήσουμε όμως καλύτερα τον περιηγητή να μας διηγηθεί την εμπειρία του από το χάνι της Δερνίτσας.

…...Η νύχτα είχα αρχίσει να τυλίγει με σκιές το τοπίο, όταν φθάσαμε πια, ξεθεωμένοι από την κούραση και την ζέστη στο χάνι της Δερνίτσας. Μέσα στην μοναδική αίθουσα του πανδοχείου, που φωτιζόταν από την πόρτα, ένα, μοναδικό, χοντροφτιαγμένο τραπέζι και μερικοί πάγκοι, στους μαυρισμένους και γλιτσιασμένους τοίχους μερικά ραγισμένα σταμνιά, κρεμασμένα δίπλα σε τέσσερα χάλκινα μπρίκια και σε αρμαθιές από κόκκινα κρεμμύδια, σε μια γωνιά μια επίπεδη πέτρα χρησίμευε για μαγειρική εστία, και στο πάτωμα δυο τρία μεγάλα δοχεία, από τα δοκάρια της οροφής κρεμόνταν μεγάλα ασκιά γεμάτα κρασί και λάδι παντού μια μυρωδιά ταγκίλας, ξινίλας και μούχλας που ανακάτευε το στομάχι. Στο βάθος της αίθουσας και πίσω από το σανιδένιο χώρισμα, ο στάβλος όπου τα ζώα μας, όπως και τα μουλάρια μιας άλλης συντροφιάς, μασουλούσαν το σανό τους μέσα σε πέτρινες ταγίστρες Ύστερα από ένα δείπνο που δίπλα του ωχριούσε ο μέλανας ζωμός του Λυκούργου, ο καθένας ξάπλωσε στο χωματένιο πάτωμα και τυλίχτηκε με την κουβέρτα του μα κανένας δεν κοιμήθηκε. Φίλε ταξιδιώτη φυλάξου απ'ο το χάνι της Δερνίτσας.

σ.σ. Σε μερικές κωμοπόλεις της Ελλάδας έχει διασωθεί το τοπωνύμιο "στα Χάνια" που υποδηλώνει πως σε κείνη την τοποθεσία, συνήθως στο έμπα της πόλεως υπήρχαν τα χάνια για να διανυκτηρεύουν οι ταξιδιώτες.
Τα χαρακτικά που δημοσιεύουμε είναι από το περιοδικό ταξιδιωτικών εντυπώσεων LE TOUR DE MOND του έτους 1877
 Πηγή:Konstantinos Alexiou-ΒΟΔΟΝΙΤΣΑ  Σπουδή στην ιστορία και την λαογραφία της Μενδενίτσας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)