Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα ιαματικά του Καλλιδρόμου (Ψωρονέρια)


kotronias49Με αφορμές: 1) την συζήτηση που έγινε σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, 2)την ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της παράταξης μας μου Δημ. Συλεούνη και 3) την άνευ προηγουμένου, ανερμάτιστη και ειρωνική απάντηση του γραφείου τύπου του δημάρχου, ζήτησα στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο προφορικά στην αρχή και με γραπτή αίτησή μου την περασμένη Τρίτη να γίνει συζήτηςη για τα ιαματικά του Καλλιδρόμου (Ψωρονέρια) στο συμβούλιο της26ης Σεπτεμβρίου.

Επειδή το αίτημά μου δεν έγινε αποδεκτό , σήμερα αποστέλλω ανοικτή επιστολή με την οποία επιχειρώ να ενημερώσω το δημοτικό συμβούλιο και την κοινή γνώμη πλήρως για τους χειρισμούς παλαιότερα και σήμερα στα ιαματικά Καλλιδρόμου.
Ξεκινώ από τό " απίθανο " δελτίο τύπου του γραφείου Δημάρχου. Ειρωνεύεται ότι χρειάστηκαν 16 χρόνια για να πάρουν Πιστοποίηση οι ιαματικές πηγές ενώ γνωρίζει ότι : η ΝΕΑ αναγνώριση , που το κράτος θα ολοκλήρωνε το 2009 ( την οποία μάλιστα ήθελε να αναλάβει ο σύνδεσμος ιαματικών πηγών) , δεν ολοκληρώθηκε αντίθετα εξεδόθη το έτος 2011 το ΦΕΚ 2057 / 9-11- 2011 το οποίο στη συνέχεια κι αυτό τροποποιήθηκε με το ΦΕΚ Β 2997/6-11 - 2014 με βάση το οποίο και έγινε τελικά η αναγνώριση από το κράτος .
Ειρωνεύεται και το ότι η παραχώρηση του ιαματικών Καλλιδρόμου στο Δήμο της Λαμίας ολοκληρώθηκε στις 12 Αυγούστου 2014 ξεχνώντας ότι αυτό επετεύχθη μετά από μακροχρόνια διεκδίκηση της προηγούμενης δημοτικής αρχής . Αν έλεγε την αλήθεια ήταν υποχρεωμένος να αναγνωρίσει μέσα από τα επίσημα έγγραφα ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή ολοκλήρωσε και παρέδωσε τον υπογεγραμμένο φάκελο της σύμβασης στο νέο δήμαρχο για να προχωρήσει τα θέματα παρακάτω , ένα φάκελο που απλά μπήκε σε κάποιο συρτάρι και που τον θυμήθηκαν πρόσφατα.
Το ερώτημα είναι απλό έως απλοϊκό : αλήθεια τι εμπόδισε τη νέα δημοτική αρχή να συνεχίσει ή και να τροποποιήσει την σύμβαση παραχώρησης ;
Τι εμπόδισε τη νέα δημοτική αρχή να χαράξει την πολιτική της , όποια κι αν ήταν αυτή , αντί να επιβάλλει απραξία και στρέβλωση των πραγματικών γεγονότων?
Αντί να απαντά επιμένει να λαϊκίζει και να μιλάει για δωρεάν λουτροθεραπεία που εξασφάλισε δήθεν η νέα δημοτική αρχή παραλείποντας το σημαντικότερο ότι αυτή τη στιγμή τα νερά ( όπως η ίδια δηλώνει ) κρίνονται ως ακατάλληλα. Αν είναι στ αλήθεια έτσι, τι έκανε άραγε η νέα δημοτική αρχή για να προστατεύσει η έστω να ενημερώσει τους ανυποψίαστους λουομένους? , γιατί προτιμάει να παραμένει απλός θεατής που στις αποκαλύψεις αναζητάει άλλοθι ? .
Εμείς ως Δημ. αρχή είχαμε μια πυξίδα στις κινήσεις μας. Ζητούσαμε την άμεση εμπλοκή του Δήμου στις ιαματικές πηγές με κάθε τρόπο και παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα , πετύχαμε να έχουμε μία σύμβαση και καθιστούσαμε τον Δήμο άμεσα εμπλεκόμενο.
Οφείλουμε και αξίζει για λόγους που κρύβει η παρούσα δημοτική αρχή να δούμε και να υπενθυμίσουμε την πραγματική διάσταση του θέματος με τις ιαματικές πηγές του Καλλιδρόμου (τα Ψωρονέρια) και βέβαια των Θερμοπυλών και της Υπάτης και συγκεκριμένα :
Εδώ και χρόνια λέμε ότι τα ιαματικά είναι ένας πλουτοπαραγωγικός πόρος ανεκμετάλλευτος για την περιοχή μας και όμως σήμερα βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο στο οποίο βρισκόμασταν και πριν αρκετά χρόνια
Και αυτό , γιατί σήμερα δεν υπάρχει καμία στρατηγική στο θέμα της ανάπτυξης των ιαματικών πηγών στη Φθιώτιδα (και εστιάζω στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση ).
Και όχι μόνον δεν υπάρχει στρατηγική αλλά ανακόπηκαν και οι προσπάθειες που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια από την προηγούμενη δημοτική αρχή .
Ποιά ήταν η δική μας στρατηγική? Γνωρίζοντας τις προθέσεις των κυβερνήσεων να δώσουν τα ιαματικά σε ιδιώτες προσπαθήσαμε ,μέσα σ' αυτό το θεσμικό πλαίσιο, να "βάλουμε πόδι" στις ιαματικές πηγές κάνοντας την αρχή για την εμπλοκή της αυτοδιοίκησης για πρώτη φορά στην εκμετάλλευση και αξιοποίηση των ιαματικών πηγών της περιοχής μας
Μετά από πολλές προσπάθειες , μετά από μεγάλη επιμονή καταφέραμε να έρθουμε σε συμφωνία με τα ΕΤΑΔ (ελληνικά τουριστικά ακίνητα ) και να παραχωρηθούν στο Δήμου Λαμιέων για 25 χρόνια οι ιαματικές πηγές που Καλλιδρόμου
Γιατί ήταν σημαντική αυτή η πρωτοβουλία που πήραμε ? και γιατί εμείς θεωρούμε ότι ήταν μία μεγάλη επιτυχία μας δηλαδή η παραχώρηση της ιαματικής πηγής Καλλιδρόμου (τα ψώρονέρια ) στο Δήμου Λαμιέων ?
Γιατί ενώ στη βόρειο Ελλάδα οι τοπικές ιαματικές πηγές είναι από χρόνια στην ευθύνη της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης στην περιοχή μας οι εθνικής σημασίας ιαματικές πηγές ποτέ δεν ήταν στην ευθύνη της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και ήταν η πρώτη φορά που Δήμος της περιοχής μας "έβαζε πόδι" για την αξιοποίηση ενός τόσο σημαντικού φυσικού πόρου όπως τα ιαματικά
Μάλιστα με αφορμή και την επιστολή του κυρίου Σταμέλου για την αναγνώριση των νερών της ιαματικής πηγής του Καλλιδρόμου , αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στην συμφωνία που έκανε ο Δήμος μας ήταν τα ΕΤΑΔ να προχωρήςουν και να μας παραδώσουν αναγνωρισμένη την ιαματική πηγή Καλλιδρόμου.
Η μελέτη την οποία εκπόνησε η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Λαμιέων προέβλεπε την ανάπλαση του χώρου των δεξαμενών του χώρου πρόσβασης , ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου και για όλα αυτά ήδη το δημοτικό συμβούλιο με απόφαση του ενέγραψε στον προϋπολογισμό του Δήμου ποσό 300.000 € για να ξεκινήσουν τα έργα βελτίωσης και ανάπλασης της περιοχής των ιαματικών πηγών όπως προέβλεπε η συμφωνία και η σύμβαση.
Παρά το γεγονός ότι στην συμφωνία προβλεπόταν ότι μετά τα 25 χρόνια αν το κράτος ήθελε από μόνο του να εκμεταλλευτεί τις ιαματικές πηγές του Καλλιδρόμου θα επέστρεφε στον Δήμο Λαμιέων όλο το ποσό το οποίο αυτά τα χρόνια θα είχε επενδύσει δεχθήκαμε μία αναίτια και ανόητη κριτική για δήθεν αποικιακού τύπου συμφωνία ή για μελλοντική επιβάρυνση των λουομένων ( που σήμερα κολυμπούν σε αμφίβολης ποιότητας συνθήκες ) με ίσως ένα συμβολικό τίμημα το οποίο θα χρειαζόταν για την φύλαξη και την καθημερινή εποπτεία και την ασφάλεια των λουομένων ή για το γεγονός ότι έπρεπε για δύο μέρες να μείνουν κλειστές οι πηγές για να μπορέσουν οι επιστήμονες να πάρουν δείγματα για την ανάλυση του ιαματικού νερού και την πιστοποίηση και αναγνώριση των πηγών
Η νέα δημοτική αρχή όχι μόνο δεν υλοποίησε η δεν επιχείρηςε να βελτίωσει την ήδη υπογεγραμμένη σύμβαση του Δήμου με τα ελληνικά τουριστικά ακίνητα αλλά βασιζόμενη σε μία ( δήθεν ) οικονομική μελέτη , Θεώρησε ασύμφορη την παραχώρηση και την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών από το Δήμο Λαμιέων και ακύρωσε την συμφωνία που είχε επιτευχθεί
Ακούστηκε (και πάλι ανόητα) ότι , ξέρετε ο Δήμος στα πέντε χρόνια θα έπρεπε να επενδύσει 2,3 εκατομμύρια € .
Καταρχήν να τονίσουμε ότι τις εργασίες αναβάθμισης και ανάπλασης της περιοχής και των πηγών τις προτείναμε ΕΜΕΙΣ ως Δήμος προς ανάδειξη του χώρου και βελτίωση των συνθηκών των λουομένων και ο συνολικός προϋπολογισμός των 2,3 εκατομμυρίων € είναι, όπως αναγράφεται στην σύμβαση, ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ , εμείς γνωρίζαμε ότι πολλές από τις εργασίες θα τις εκτελούσαμε στο πλαίσιο άλλων χρηματοδοτήσεων και πολλές με τα μηχανήματα του Δήμου , ήδη είχαμε εγγράψει στον προϋπολογισμό του 2014 300.000 € για τις πρώτες εργασίες αναβάθμισης των δεξαμενών.
Στο τέλος τέλος η νέα δημοτική αρχή είχε το περιθώριο να τροποποιήσει την σύμβαση και όχι με την αδιαφορία της να δώσει την ευκαιρία και αυτή η πηγή ( που καταφέραμε να την ξεκόψουμε και να την διαχειριστούμε ως Δήμος )) να περιέλθει τελικά στο ΤΑΙΠΕΔ για ιδιωτικοποίηση
Η νέα δημοτική αρχή της Λαμίας ΕΚΑΝΕ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ έκανε ένα αναπτυξιακό πισωγύρισμα γιατί η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών Καλλίδρομου πολλαπλά οφέλη θα είχε για την περιοχή μας.
Καταρχήν με την αισθητική και πολεοδομική αναβάθμιση και ανάδειξη της περιοχής βελτιώνεται η παροχή υπηρεσιών στους λουόμενους δημότες και όχι μόνον , δημιουργείται ένα διακριτό Τουριστικό αξιοθέατο το οποίο θα αύξανε την επισκεψιμότητα του Δήμου και αν αυτό συνδυαστεί με την περιοχή των Θερμοπυλών και το καινοτομικό μουσείο αλλά και με μελλοντική υλοποίηση της μελέτης γεωθερμίας την οποία είχαμε ολοκληρώσει , γίνεται κατανοητό ότι οι πηγές Καλλιδρόμου (τα ψώρονερια) θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ισχυρό πόλο ανάπτυξης αφού η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και καταφέραμε να αποσπάσουμε σε πρώτη φάση την ιαματική πηγή του Καλλιδρόμου και να την αξιοποιήσουμε με τον ωφελιμότερο για τους δημότες και για την περιοχή τρόπο.
Κύριε Δήμαρχε , δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας δείξατε μία χαρακτηριστική αδράνεια σε σημαντικά θέματα, μεταξύ των οποίων τα ιαματικά , και πρέπει να γνωρίζετε ότι εκείνο που πάντα έχει αξία , είναι η θέση, το σχέδιο και το αποτέλεσμα. Μέσα σε δύο χρόνια με έτοιμη σύμβαση και ψηφισμένο προϋπολογισμό θα είχατε ήδη αλλάξει το τοπίο στα Ψωρονέρια.
Η περίσσεια λαϊκισμού και η δημιουργία ευκαιριακής σύγχυσης στους πολίτες , στην αυτοδιοίκηση δεν έχει μέλλον και ουσία.
Πιστεύω ότι έστω και τώρα πρέπει να γίνει προσπάθεια να αναγνωριστούν τα Ψωρονέρια ως "φυσικό οικολογικό" spa και να γίνει προσπάθεια να ενεργοποιηθεί ξανά η σύμβαση παραχώρησης που υπήρχε από τα ΕΤΑΔ στον Δήμου Λαμιέων . Σε ότι αφορά την Ύπατη και τις Θερμοπύλες πρόκειται για δύο πηγές ιστορικές που μπορεί να αξιοποιήσει η τοπική κοινωνία . Ειδικά οι Θερμοπύλες δεν είναι μόνον πηγη η λουτρά είναι ένας χώρος ιστορίας και πολιτισμού πιστεύω ότι πρέπει να παραμείνει στο υπουργείο και στον ΕΟΤ να παραχωρηθεί στην Περιφέρεια αν ο Δήμος δεν μπορεί και να διαμορφωθεί σε "ιστορικό θερμαλιστικό πάρκο πολιτισμού " . Αυτό χρειάζεται στους δύσκολους αυτούς καιρούς που ζούμε την σύμπραξη και συμβολή όλων μας
Κύριε Δήμαρχε . Πρέπει κάποτε σε αυτόν τον τόπο να κατανοήσουμε και να κάνουμε πράξη την συνέχεια της πολιτικής .
Αν θέλουμε να έχουμε αναπτυξιακό αποτέλεσμα όσοι με οποιονδήποτε τρόπο ασχολούμαστε με την πολιτική , έχουμε υποχρέωση να συνεργαζόμαστε να χτίζουμε και να ολοκληρώνουμε τα έργα και τις θετικές πρωτοβουλίες και όχι να τα κατεδαφίσουμε , για να έχουν δήθεν την δική μας σφραγίδα, γιατί αυτό είναι και ανεύθυνο και αντιπαραγωγικό.
Άλλωστε πρέπει να κατανοήσετε ότι το μέλλον ανήκει στους εργατικούς και ανιδιοτελείς πολιτικούς , εκείνους που την αγάπη για τον τόπο τους την τοποθετούν πάνω από την αγάπη για τον εαυτό τους και το πολιτικό τους μέλλον.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)