Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«ΣΚΥΛΛΙΑΣ 2015» ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΕΥΒΟΙΑΣ Ο διάπλους του Β.Ευβοϊκού 2.500 χρόνια μετά!


Στη Λίμνη Ευβοίας για πέμπτη χρονιά θα διοργανωθεί ο αγώνας μαραθώνιας κολύμβησης στη θάλασσα με την επωνυμία «Σκυλλίας 2015». Η διοργάνωση ξεκίνησε το 2010 στο πλαίσιο των πρωτοπόρων πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων του Δήμου Λίμνης Ευβοίας και εφέτος θα γίνει το διήμερο 11-12 Ιουλίου.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Λυκείου ανέσυραν σημαντικά στοιχεία για την δράση και την προσωπικότητα του Σκυλλία και αφιέρωσαν τη διοργάνωση στη μνήμη του. Ο πρώτος αγώνας έγινε το 2011 με τεράστια επιτυχία. Πρόκειται για τον διάπλου του Βόρειου Ευβοϊκού με αγωνιστική διαδρομή 14.500 μέτρων (80 στάδια) που αναβιώνει σε πραγματικές συνθήκες την ιστορική διαδρομή.
Η διοργάνωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία το 2012 και το 2013, ενώ από το καλοκαίρι του 2014 έχει εξελιχθεί σε διήμερη διοργάνωση μαραθώνιας κολύμβησης που πλαισιώνεται από δρώμενα και εκδηλώσεις με τη συμμετοχή εκατοντάδων κολυμβητών και κολυμβητριών κάθε ηλικίας.
Μεταξύ αυτών και του αγώνα παράπλους της παραλίας Λίμνης Αγίου Γεωργίου απόστασης 5.000 μέτρων στις 12 Ιουλίου στις 11.00.
Όλες οι δαπάνες του απαιτητικού αγώνα καθώς και οι παράλληλες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις καλύπτονται εθελοντικά από τους μαθητές και τους κατοίκους της περιοχής αλλά και χορηγίες χαμηλού κόστους από ιδιώτες και επιχειρηματίες της περιοχής.
Η ιστορία του Σκυλλία
Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο το 500 π.Χ ο δύτης Σκυλλίας ή Σκύλλις ή ακόμη Σκύλαξ και Σκύλλος – ονομαστός κολυμβητής, (στο μακροβούτι και στο κολύμπι) ήταν από την πολιτεία Σκιώνη, Ευβοέων εποίκων της Παλλήνης Χαλκίδικής.
Ύστερα από πολλά κατορθώματα του ως βατραχάνθρωπος, συνελήφθη από Πέρσες στρατιώτες οι οποίοι τον επιβίβασαν σε ένα από τα πλοία του στόλου τους με σκοπό να τον χρησιμοποιήσουν εναντίον του ελληνικού στόλου.
Όμως ο Σκυλλίας έμαθε τα σχέδια τους και βούτηξε από το πλοίο στην θάλασσα, έκοψε τα σκοινιά από τις άγκυρες και δημιούργησε μεγάλη σύγχυση στον Περσικό στόλο. Χρησιμοποιώντας ένα κούφιο καλάμι ως αναπνευστήρα κολύμπησε 9 ναυτικά μίλια μέχρι το Αρτεμίσιο και ανέφερε στους Έλληνες τις προθέσεις του εχθρού καθώς και άλλα χρήσιμα στοιχεία.
Η Ύδνα (κατά άλλους Κυάνη) εκπληκτική δύτρια και κόρη του Σκυλλία, βοήθησε τον πατέρα της στα έργα του εναντίον των Περσών. Προς τιμήν τους ανεγέρθησαν δυο χρυσά αγάλματα -  ομοιώματα (το ένα είναι μάλλον η Αφροδίτη του Εσκυλλίνου) στο πανελλήνιο ιερό των Δελφών τα οποία σύλησε ο Νέρων 500 χρόνια αργότερα.
Την εποχή του Σκυλλία διεξάγονταν ο διάπλους του Βορείου Ευβοϊκού στον οποίο ήταν μόνιμος νικητής και 2.500 χρόνια αργότερα στη Λίμνη Ευβοίας αναβιώνει ο ιστορικός αγώνας αλλά και τα κατορθώματα του θρυλικού ήρωα.
[ Online ]
ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)