Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ: ΑΝΕΠΙΤΗΔΕΥΤΗ & ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ


ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ: ΑΝΕΠΙΤΗΔΕΥΤΗ & ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ

Ανεπιτήδευτη και αυθεντική η κουζίνα της Φθιώτιδας με παραδοσιακές λιχουδιές. Τα ντόπια κρέατα ηγούνται στο τραπέζι και σε παρασύρουν σε γευστική  πληρότητα.
Το αρνάκι και  το κατσικάκι γίνεται θαύμα από τα χέρια των έμπειρων ψηστών. Η προβατίνα μαγειρεμένη με μακαρόνια ή ψημένη αποτελεί την αιχμή του δόρατος στα τοπικά καλέσματα.
Διάσημο το κλασσικό «κλέφτικο» πήρε το ονομα του από τους από τους κλέφτες και αρματωλούς που ζούσαν στα βουνά, έκλεβαν αρνιά και για να μην γίνουν αντιληπτοί όταν τα έψηναν έσκαβαν λάκκους, έβαζαν φωτιά σκεπάζοντας με χώμα και κλαδιά την θράκα. Έβαζαν το αρνί ή το κατσίκι επάνω και το σκέπαζαν πάλι με κλαδιά και χώμα. Σε αυτήν την γήινη στάμνα σιγοψηνοταν το κρέας για ώρες και όταν το έβγαζαν ήταν σκέτο λουκούμι, μεγαλή ιστορία, υπέροχη συνταγή. Σήμερα στην περιοχή φτιάχνουν το «τυλιχτό» που είναι κομμάτια κρέατος με μυρωδικά πιπεριές, κρεμμύδι, σκόρδο και συχνά τυρί μέσα σε ένα πουγκί από λαδόκολλα. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό και η γεύση του πολύ πλούσια και δυνατή. Ο άλλος διάδοχος του κλέφτικου το χαρτόδεμα είναι κομμάτια κρέατος δύο ή τριών ειδών πασπαλισμένα με μπαχαρικά και μυρωδικά. Ψήνεται σε χαμηλή φωτιά για πολλές ώρες. Τυλιγμένο σε λαδόχαρτο και όταν ανοιχτεί η μυρωδιά του σε κερδίζει και η μαλακότητα των κρεάτων σε ξαφνιάζει.
Η τοπική κουζίνα προτείνει κοντοσούβλι με ζυγούρι. Σουβλιστά (σουφλιστά κατά τους ντόπιους) ζουμερά με τραγανή υφή και πικάντικη γεύση, τα αμνοερίφια και η προβατίνα, τιμούν πάντα τις γιορτές, πανηγύρια και χαρές.
Περίτεχνοι μεζέδες τα θρυλικά κοκορέτσια και σπληνάντερα, κοντοσούβλι, με ζυγούρι, γαρδουμπάκια  φριγαδέλι (συκώτι με μυρωδικά)καβουρμάς με ζυγουρι, φρέσκα λουκάνικα με αρωματικά. Πεντανόστιμα τα μαγειρευτά στην γάστρα.
Αγριογούρουνο, στιφάδο, γίδα με μυρωδάτα λαχανικά ή σούπα, χοντρό κρέας με ντομάτα, χυλοπίτες ή τραχανά αρνάκι με αγουρίδες αρνί καπαμά.
Τρέμουλα (πηχτή χοιρινού) και γιομίδια (ψιλοκομμένα εντόσθια) αρνιού με χορταρικά και φρέσκα κρεμμύδια. Κόκκορας με κουρκουμπίνες χειροποίητες. Συνοδεία στα περισσότερα από αυτά οι φημισμένες πατάτες Λιβανάτων  με φρέσκο βούτυρο και αρωματισμένες με το μασκούρι, ντόπια σπεσιαλιτέ με γιαούρτι και φέτα ή με κατίκι Δομοκού και ζυμωτό ψωμί.
Κλασσικές και αξεπέραστες οι πίτες φτιαγμένες με χειροποίητο φύλλο φρέσκα αυγά, ντόπια τυριά και μυρωδάτα λαχανικά: κρεατόπιτα, μακαρονόπιτα, βλαχόπιτα, πικάντικη τυρόπιτα, μαμαλίγκα, κουρκουτό με κολοκύθι, κ.ά.
Απαραίτητο συστατικό στην τοπική πανδαισία το γλυκόπιοτο ντόπιο κρασί και το αρωματικό (μα και δυνατό) τσίπουρο.
Γευστικός πειρασμός είναι τα γλυκά. Το φημισμένο γαλακτομπούρεκο Λαμίας με τα ασπρισμένα αμύγδαλα, ο μπακλαβάς με φύλλο χειροποίητο, φρέσκο βούτυρο, αμύγδαλα ή καρύδια, σωστό ψήσιμο και καλό δέσιμο στο σιρόπι. Ρυζόπιτα, δίπλες και κουραμπιέδες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)