Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

«Έξαρση της οζώδους δερματίτιδας»


«Έξαρση της οζώδους δερματίτιδας»
«Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί το ζωικό κεφάλαιο της χώρας εξαιτίας της προσβολής των βοοειδών εκ νέου και τη φετινή χρονιά από τον ιό της οζώδους δερματίτιδας. Χιλιάδες είναι οι θανατώσεις προσβεβλημένων ζώων  σε περισσότερες από 60 εκτροφές της χώρας, καθώς παρά τα κρούσματα της ασθένειας κατά την περυσινή χρονιά, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν κατάφερε να αποτρέψει και να σταματήσει την επανεμφάνισή της».
Τα παραπάνω αναφέρονται σε ερώτηση, που συνυπογράφει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, η οποία έχει ως πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Κοζάνης κ. Γιώργο Κασαπίδη, και απευθύνεται στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου.
Στην ερώτηση υπογραμμίζεται ότι το ενδεχόμενο της εκ νέου έξαρσης του ιού της οζώδους δερματίτιδας και της ανάγκης για επιφυλακή των υπηρεσιών για την λήψη των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και προστασίας του ζωϊκού κεφαλαίου της χώρας «είχε επισημανθεί με την υπ. αριθμ. 4145/22.03.2016 ερώτηση που είχαμε υποβάλει 29 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Αποστόλου. Ωστόσο, η σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ όχι μόνον απαξίωσε να μας απαντήσει εδώ και τρείς μήνες, αλλά μάλλον υποτίμησε τον κίνδυνο επανεμφάνισης της ζωονόσου και δεν έλαβε δραστικά μέτρα για την αποτροπή της. Αποτέλεσμα είναι το τελευταίο διάστημα η ασθένεια να παρουσιάζει τρομακτική έξαρση και εξάπλωση στο βόρειο τμήμα της χώρας».
«Για τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη για την ελληνική βοοτροφία» όπως τονίζουν οι υπογράφοντες βουλευτές «σοβαρές είναι οι ευθύνες πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων» και «οφείλει ο Υπουργός να ενημερώσει δημόσια όλους τους εμπλεκόμενους. Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή του κτηνιάτρου εκτροφής, η πλημμελής και καθυστερημένη εφαρμογή του εμβολίου για τη νόσο και αυτή με μεταφορά του κόστους στον κτηνοτρόφο, η υποστελέχωση των υπηρεσιών με επιστημονικό προσωπικό και η καθυστέρηση στη χρήση εντομοαπωθητικών στα ζώα και εντομοκτόνων στους στάβλους και στα μεταφορικά, αποκαλύπτουν την απουσία σχεδίου της πολιτικής ηγεσίας έως και την έλλειψη ουσιαστικού ενδιαφέροντος για την ελληνική βοοτροφία, με τα αντίστοιχα αποτελέσματα».
Και οι βουλευτές καταλήγουν την ερώτησή τους με το αίτημα να πληροφορηθούν από τον κ. Αποστόλου:
•Ποιοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση και την αποτυχία να περιορισθεί το συγκεκριμένο νόσημα, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις επιστημονικού και πολιτικού κόσμου κι αν θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν ευθύνες.
•Αν υπάρχει σχέδιο για την εκρίζωση της νόσου και επαρκής χρηματοδότηση για την ολοκλήρωσή του, συμπεριλαμβανομένων του εμβολιασμού των κοπαδιών και της εξυγίανσης τους.
•Αν προβλέπεται να προμηθευτεί η χώρα εμβόλια για την προληπτική αντιμετώπιση της οζώδους δερματίτιδας και έχουν εξασφαλιστεί τα αντίστοιχα κονδύλια.
•Κατά πόσο λειτουργεί ο μηχανισμός επιτήρησης για την έγκαιρη εντόπιση εστιών ύπαρξης του υπεύθυνου ιού.
•Αν σκοπεύει και με ποια μέτρα η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ να προστατέψει τις παραμεθόριες εκμεταλλεύσεις από τη μετάδοση νοσημάτων που προέρχονται από όμορες χώρες και τι ενέργειες έχουν γίνει ιδιαίτερα στην περιοχή του Έβρου, της Λέσβου, της Λήμνου κ.α. νήσων του Αιγαίου  ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εισόδου στη χώρα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)