Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα εργατικά ατυχήματα και η ισχύουσα νομοθεσία


ergatikoatuxima63_484655541
Σωρεία εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων σημειώνονται τους τελευταίους μήνες, όταν στην ισχύουσα νομοθεσία υπάρχει μία σειρά δικαιωμάτων των εργαζομένων που δεν τα διεκδικούν λόγω της απειλής της απόλυσης και αντίστοιχες υποχρεώσεις των εργοδοτών που δεν τις υλοποιούν λόγω της ασυδοσίας στο γρήγορο κέρδος.
Για να δούμε όμως τι ακριβώς προβλέπεται στην Ελληνική νομοθεσία, αφού εξηγήσουμε ότι ως εργατικό ατύχημα χαρακτηρίζεται ο θάνατος ή η ανικανότητα του ασφαλισμένου για εργασία που προκλήθηκε από ένα βίαιο περιστατικό που έγινε κατά την εκτέλεση της εργασίας, ασφαλιστέας στο ΙΚΑ, ή εξαιτίας αυτής. Σαν τέτοιο περιστατικό θεωρείται κάθε βίαιο εξωτερικό γεγονός που προκάλεσε την πάθηση ή βλάβη ή την επιδείνωση προϋπάρχουσας νόσου, εφόσον έγινε κατά την εκτέλεση της εργασίας ή με αφορμή αυτή και συνδέεται με την εργασία άμεσα ή έμμεσα σε σχέση αιτίου και αποτελέσματος.
Στη δικαστηριακή νομολογία αναφέρεται πως μπορεί να θεωρηθεί σαν εργατικό ατύχημα ένα ατύχημα που λαμβάνει χώρα κατά την διάρκεια της συνήθης διαδρομής που ακολουθεί ο μισθωτός όταν μεταβαίνει από την κατοικία του στον τόπο εργασίας ή όταν επιστρέφει από αυτή, χρησιμοποιώντας το συνηθισμένο μεταφορικό μέσο ή δρομολόγιό του, άσχετα αν είναι μεταφορικό μέσο του εργοδότη, δικό του ή κοινής χρήσης. Αρκεί, βέβαια να υπάρχει η πρόθεση στο μισθωτό να φθάσει στον τόπο εργασίας του ή να επιστρέψει στην κατοικία του από αυτή και να μη διακόπτεται από ενέργειές του που αποβλέπουν σε άλλο σκοπό.
Δικαιώματα Εργαζομένου
Σύμφωνα με τι διατάξεις του Αστικού Κώδικα, άρθρα 299 και 931, ο εργοδότης υποχρεούται σε περίπτωση που το εργατικό ατύχημα οφείλεται σε υπαιτιότητά του, πταίσμα, αμέλεια ή μη τήρηση των όρων ασφαλείας που ορίζονται από το νόμο, να καταβάλλει στον παθόντα χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ή για ψυχική οδύνη των μελών της οικογένειάς του.
Το ποσό της χρηματικής ικανοποίησης καθορίζεται σύμφωνα με την κρίση του δικαστηρίου, αφού λάβει βέβαια υπόψη το μέγεθος του ατυχήματος και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το ατύχημα. Πάντως, σε περίπτωση μη υπαιτιότητας του εργοδότη και όταν το ατύχημα οφείλεται σε τυχαίο γεγονός ή σε αποκλειστική υπαιτιότητα του εργαζόμενου δεν οφείλεται χρηματική ικανοποίηση.
Ο εργαζόμενος δικαιούται κατά το διάστημα της ανικανότητας προς εργασία επίδομα ασθενείας από το ΙΚΑ και το υπόλοιπο του μισθού του από τον εργοδότη για διάστημα 13 ημερών, εάν έχει υπηρεσία μικρότερη του έτους ή 26 ημερών για υπηρεσία πάνω από έτος. Η επιδότηση του ΙΚΑ αρχίζει από την πρώτη μέρα αναγγελίας του ατυχήματος.
Υποχρεώσεις Εργοδότη
Σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις του εργοδότη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος:
• Ο εργοδότης οφείλει να αναγγέλλει τα θανατηφόρα ή σοβαρά ατυχήματα άμεσα (άρθρο 8 ΠΔ17/93) στις αρμόδιες τεχνικές ή υγειονομικές επιθεωρήσεις εργασίας και στις αρμόδιες υπηρεσίες του ασφαλιστικού οργανισμού στον οποίο υπάγεται ο εργαζόμενος, ταυτόχρονα ενημερώνει το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής της επιχείρησης και οφείλει να τηρεί αμετάβλητα όλα τα στοιχεία που δύνανται να χρησιμεύσουν για εξακρίβωση των αιτιών του ατυχήματος,
• Ο Εργοδότης οφείλει να αναγγείλει όλα τα υπόλοιπα ατυχήματα (μη θανατηφόρα ή σοβαρά) στην Υγειονομική Επιθεώρηση Εργασία του Σ.ΕΠ.Ε. εντός 24 ωρών.
• Ο εργοδότης οφείλει να τηρεί ειδικό βιβλίο ατυχημάτων στο οποίο να αναγράφονται τα αίτια και η περιγραφή του ατυχήματος και να το θέτει στη διάθεση των αρμόδιων αρχών.
Περιπτώσεις μη χαρακτηρισμού ατυχήματος ως εργατικό
– Τα ατυχήματα που συμβαίνουν μέσα στα σπίτια των ασφαλισμένων, εκτός εάν αυτοί ισχυρισθούν και αποδείξουν ότι τα ατυχήματα συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την εκτέλεση της εργασίας τους.
– Τα ατυχήματα που συμβαίνουν κατά την εκτέλεση της εργασίας που δεν ασφαλίζεται στο ΙΚΑ.
– Η επιδείνωση της υγείας του ασφαλισμένου και ο θάνατός του, όταν είναι συνέπεια της συνέχισης της εργασίας με δυσμενείς όρους και συνθήκες, εφόσον η εργασία λόγω φύσης της δε μπορεί να εκτελείται παρά με τους όρους και τις συνθήκες αυτές.
Δεν εξομοιώνεται δηλαδή με εργατικό ατύχημα η νόσος που προκλήθηκε από βαθμιαία εξασθένιση του οργανισμού λόγω του είδους της εργασίας.
– Η αυτοκτονία και κάθε βίαιο περιστατικό που προκλήθηκε με τη θέληση του ασφαλισμένου.
Εάν το ατύχημα χαρακτηρισθεί από άλλο Ταμείο π.χ. ΤΑΞΥ εάν είναι ασφ/νος για τον κλάδο ασθένειας και για τον κλάδο Σύνταξης στο ΙΚΑ, το ατύχημα θα χαρακτηρισθεί ξανά από το ΙΚΑ.
Αντιμετώπιση εργατικού ατυχήματος από την ασφαλιστική νομοθεσία
Το εργατικό ατύχημα αντιμετωπίζεται, όπως ακριβώς και η ασθένεια, με τη μόνη διαφορά ότι από την πρώτη μέρα της απουσίας, ο μισθωτός επιδοτείται από το ΙΚΑ Δεν τίθεται, δηλαδή, θέμα τριημέρου αναμονής.
Στην περίπτωση που η ανικανότητα για εργασία λόγω εργατικού ατυχήματος του ασφαλισμένου έχει χρονική διάρκεια μέχρι και τρεις (3) ημέρες, τότε υπολογίζεται όπως και στην απλή ασθένεια το τριήμερο αναμονής.
Συνεπώς, θα χορηγηθεί η προβλεπόμενη επιδότηση από το ΙΚΑ από την πρώτη ημέρα απουσίας, ενώ ο εργοδότης θα καταβάλλει τις καταβαλλόμενες αποδοχές, μείον την επιδότηση του ΙΚΑ. Οι εισφορές ωστόσο, που θα καταβληθούν από τον εργοδότη θα υπολογισθούν και στο ποσό που καταβάλει το ΙΚΑ (επιδότηση).
Όσο αφορά την ΑΠΔ θα γίνουν δύο εγγραφές. Μία για την ασθένεια με τύπο αποδοχών ’08 Αποδοχές Ασθένειας’ και μια για τις υπόλοιπες ημέρες που εργάστηκε κανονικά με τύπο αποδοχών ’01 τακτικές αποδοχές’.
Ανεξάρτητα, δηλαδή, από το ποσό που θα εισπράξει από το ΙΚΑ ο εργαζόμενος που υπέστη το εργατικό ατύχημα, ο αριθμός των ασφαλιστικών ημερών δεν διαφοροποιείται, όπως δεν διαφοροποιείται και το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που οφείλει να καταβάλει ο εργοδότης καθώς αυτές υπολογίζονται στις συνολικές αποδοχές (επιδότηση ΙΚΑ συν καταβλητέο από εργοδότη) σαν να μη συνέβαινε το εργατικό ατύχημα.
Εναλλακτικά, λαμβάνοντας υπόψη και τις οδηγίες που δίνονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις από το ΙΚΑ, υπάρχει η δυνατότητα δήλωσης τόσο του διαστήματος ασθένειας όσο και του ποσού επιδότησης μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)