Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

Sha
του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποσυμφορηθεί η Ειδομένη, με τη σύμφωνη όμως γνώμη των ανθρώπων που παραμένουν εκεί, και παράλληλα να χτυπηθούν τα κυκλώματα που δρουν από τον Πειραιά έως και τα σύνορα με την ΠΓΔΜ και εκμεταλλεύονται πρόσφυγες και μετανάστες, θα καταβάλλει η κυβέρνηση μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη και τη νέα Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό στις Βρυξέλλες.
Ήδη τις προσεχείς ημέρες θα διανεμηθούν φυλλάδια σε τρεις γλώσσες, στα αραβικά, παστούν και φαρσί στον καταυλισμό προκειμένου να ενημερωθούν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους αφού τα σύνορα έχουν κλείσει.
«Δεν μπορείτε να περάσετε στη γειτονική χώρα. Τα σύνορα έχουν κλείσει. Παρακαλούμε να συνεργαστείτε με τις επίσημες ελληνικές αρχές. Θα μεταφερθείτε σε δομές φιλοξενίας όπου θα σας παρασχεθούν στέγαση, σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» θα αναγράφεται στο κείμενο. Παράλληλα με την προκήρυξη μεταφραστές και εθελοντές ΜΚΟ θα δίνουν περισσότερες πληροφορίες στους εγκλωβισμένους πρόσφυγες.
Χθες το πρωί μεταφέρθηκαν 700 πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά σε Τρίκαλα, Λάρισα και Άγιο Ανδρέα, ενώ η μεταφορά προσφύγων από τον Πειραιά θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες ανάλογα και με τον αριθμό των αφίξεων από τα νησιά του Αιγαίου. Επίσης καταβάλλεται μια προσπάθεια να εντοπιστούν κατά μήκος κυρίως της ΠΑΘΕ ομάδες μεμονωμένων προσφύγων και μεταναστών και να μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα προσωρινής παραμονής, αλλά και να εντοπισθούν κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους αυτούς.
Χθες ο αρμόδιος υπουργός Γ. Μουζάλας, στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., υπογράμμισε την ανάγκη τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. να συμμετάσχουν βοηθώντας υλικά αλλά και οικονομικά, ώστε να υπάρξει άμεση εκταμίευση πόρων για να καλυφθούν οι ανάγκες των εγκλωβισμένων προσφύγων στην Ελλάδα.
Σημαντική θεωρείται και η συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, σήμερα  στις 11.00, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Επίτροπο της Ε.Ε., αρμόδιο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστο Στυλιανίδη.
Επόμενος στόχος της κυβέρνησης είναι στη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή η Ελλάδα να απαιτήσει να λειτουργήσει άμεσα το πρόγραμμα μετεγκατάστασης από την Ελλάδα σε άλλα κράτη-μέλη, ενώ όπως όλα δείχνουν η υλοποίηση της συμφωνίας για επιστροφή στην Τουρκία προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν το Αιγαίο με αντάλλαγμα αντίστοιχος αριθμός από την Τουρκία να εγκαθίσταται σε κράτη-μέλη, δύσκολα θα προχωρήσει.
Ένα ενδεχόμενο βέτο από την Αυστρία ή τους σκληρούς του Βίζενγκραντ θα περιπλέξει επικίνδυνα τα πράγματα για τη χώρα και προσωπικά για τον Πρωθυπουργό που έσπευσε την προηγούμενη Δευτέρα να χαιρετίσει το γεγονός ότι στο κείμενο συμπερασμάτων δεν υπάρχει αναφορά για κλείσιμο των συνόρων. Ήδη η αναφορά Τουσκ ότι οι χώρες που έκλεισαν τα σύνορα εφάρμοσαν ευρωπαϊκές αποφάσεις ήταν το πρώτο καμπανάκι για το Μαξίμου.
Σε κάθε περίπτωση η χώρα μας έχει ήδη εξαντλήσει τον μέγιστο αριθμό προσφύγων που της αναλογούν και με κλειστό τον βαλκανικό διάδρομο αν συνεχιστούν οι προσφυγικές ροές θα βρεθεί σύντομα ενώπιον μιας ανθρωπιστικής κρίσης.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)