Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νόμος του κράτους το σύμφωνο συμβίωσης

Νόμος του κράτους το σύμφωνο συμβίωσης
Αθήνα
Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης από την Ολομέλεια της Βουλής το σύμφωνο συμβίωσης. Στην ονομαστική ψηφοφορία -στην οποία υπήρχαν πολλοί απόντες βουλευτές, κυρίως από τη ΝΔ- συμμετείχαν 249 βουλευτές και υπερψήφισαν 194 βουλευτές, ενώ καταψήφισαν 55 βουλευτές.

«Ναι» επί της αρχής ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Ένωση Κεντρώων, καθώς και 19 βουλευτές της ΝΔ. Καταψήφισαν 29 βουλευτές της ΝΔ, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και οι ΑΝΕΛ εκτός από τρεις βουλευτές (Κουντουρά, Παπαχριστόπουλος και Ζουράρις) ενώ ο πρόεδρος του κόμματος Π.Καμμένος απείχε.

Οι απόντες από τη Νέα Δημοκρατία ήταν συνολικά 27, μεταξύ των οποίων οι Αντ.Σαμαράς, Κ.Καραμανλής και Β.Μεϊμαράκης.

Με την ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων του συμφώνου συμβίωσης «κλείνει ένας κύκλος οπισθοδρόμησης και ντροπής για το ελληνικό κράτος», «ένας κύκλος αρνήσεως και περιθωριοποίησης χιλιάδων συμπολιτών μας» και ανοίγει ένας κύκλος ισονομίας και αξιοπρέπειας» δήλωσε κατά την παρέμβασή του στο Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο επικεφαλής του Ποταμίου, Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε πως το κόμμα του τάσσεται υπέρ και του πολιτικού γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων και πρόσθεσε ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα οι συντηρητικοί πολίτες από το σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο «δεν απειλεί την οικογένειά τους και βέβαια δεν απειλεί την πατρίδα».

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος στηλίτευσε τις «έξαλλες αντιπαραθέσεις» από πτέρυγες της Βουλής «που δεν έχουν τίποτα να πουν»  και δήλωσε ότι στενοχωρήθηκε από την στάση που τήρησαν ορισμένοι ιεράρχες οι οποίοι «ζουν τον Μεσαίωνά τους».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια ακούστηκαν ακραίες εκφράσεις από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ενώ έντονη ήταν η αντιπαράθεση του βουλευτή του Ποταμιού Γ.Αμυρά και του συναδέλφου του από τους Ανεξάρτητους Έλληνες Κ.Κατσίκη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αμυράς κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Π. Καμμένο και «το εξαπτέρυγό του, τον Κατσίκη που συνέδεσαν την ομοφυλοφιλία με την κτηνοβασία», λέγοντας ότι «έχουν ένα δίκιο»: «Αν ένας γκέι συνευρεθεί με τον Κατσίκη ενδέχεται να κατηγορηθεί για κτηνοβασία»!

Η φράση αυτή, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Κατσίκη ο οποίος ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού για να πει τα εξής: «Θέλω από τον χώρο της Ολομέλειας να καταγγείλω ότι εδώ μέσα υπάρχει ένας πολιτικός αλήτης ονόματι Αμυράς και θα προβώ σε μήνυση εναντίον του για όσα είπε».

Τα πνεύματα οξύνθηκαν και με την ομιλία του Γιάννη Λαγού από τη Χρυσή Αυγή, ο οποίος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι με τις διατάξεις του το νομοσχέδιο δεν επιτρέπει στο κόμμα του να διενεργεί τα συσσίτια μόνο για Έλληνες.

«Είναι μέρα ντροπής γιατί φτάνουμε σε ένα σημείο πράγματα τα οποία είναι ενάντια στη φύση, ενάντια στη λογική να τα ψηφίζουμε, να νομοθετούμε, και να παρουσιάζουμε το αφύσικο ως φυσικό. Αν έρθει ένας φίλος από την Ολλανδία, από τη Γερμανία από κάποια άλλη χώρα, από το Πακιστάν, που αγαπάνε τις κατσίκες και τα ζώα τους, τι θα γίνει; Θα αποδεχτούμε και τους κτηνοβάτες;» ανέφερε από το βήμα, προκαλώντας αντιδράσεις.


Παρέμβαση στο θέμα έκανε με ανακοίνωσή της και η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους με την οποία ζήτησε την αναβολή της ψήφισης του σχετικού νόμου.

Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή πραγματοποιήσαν οργανώσεις με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης. Στόχος της καμπάνιας ήταν να επισημάνει το ότι η αγάπη μεταξύ δύο συντρόφων δεν επηρεάζεται από το αν το ζευγάρι είναι ομόφυλο.


Νωρίτερα, τη διαμαρτυρία τους για τις δηλώσεις των μητροπολιτών Θεσσαλονίκης Ανθίμου, Καλαβρύτων Αμβροσίου, Πειραιώς Σεραφείμ και Μεσογαίας Νικολάου σχετικά με το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών, εξέφρασαν, ντυμένοι με ρούχα κληρικών, ομοφυλόφιλοι στον περίβολο της Μητρόπολης Αθηνών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)