Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΛΑΙΑ 2015: Εκδηλώσεις ελιάς και ελαιολάδου στο Αγρίνιο


Ελιά
Οι εκδηλώσεις ‘ΕΛΑΙΑ 2015’ συνεχίζονται για δεύτερη συνεχή χρονιά και θα πραγματοποιηθούν στις 16, 17 και 18 Οκτωβρίου στο Αγρίνιο. Έχουν ως θεματολογία το ελαιόλαδο, την επιτραπέζια ελιά και τη Μεσογειακή Διατροφή με στόχο την πολιτιστική δραστηριοποίηση με αφορμή το γεγονός και την ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων που σχετίζονται με την Μεσογειακή Διατροφή.

Η πρόταση που κατατέθηκε από το Δήμο Αγρινίου σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κριτσάς στη Κρήτη, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Αγίου Νικολάου και η οποία φέρει τον τίτλο ‘Olive products in Mediterranean diet: Taste, Health and Mediterranean diet’ Προϊόντα ελιάς στη Μεσογειακή Διατροφή: Γεύση, Υγεία και Ποιότητα Ζωής’, αφορά σε διεθνή προκήρυξη του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC-PROM 2015) και επιλέχθηκε μεταξύ πολλών άλλων προτάσεων που είχαν υποβληθεί διεθνώς.

Ο Διεθνής Επιστημονικός, Εκπαιδευτικός και Πολιτισμικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) ενέταξε τη Μεσογειακή Διατροφή στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας παρέχοντας μεγάλες δυνατότητες για τη διαφήμιση της ιστορίας και την πολιτιστικής ταυτότητας του Δήμου Αγρινίου ανοίγοντας ορίζοντες όχι μόνο για τη διάδοση των τοπικών μας παραδόσεων και του πολιτισμού μας αλλά και για την ανάδειξη των προϊόντων της ελληνικής γης και ειδικά της Αιτ/νιας. Ο Μεσογειακός τρόπος διατροφής πρόκειται για ένα εξαιρετικό πολιτιστικό χαρακτηριστικό που αποτελείται από τοπία, καλλιέργειες, τεχνικές καλλιέργειας, αγορές, χώρους και γαστρονομικές καινοτομίες και παραδόσεις τα οποία έχουν μεταδοθεί από γενιά σε γενιά.

Ο θεσμός ‘ΕΛΑΙΑ’ αποτελεί «γιορτή» με κοινό τόπο συνάντησης αγροτών, εμπόρων, ελαιοπαραγωγών, τυποποιητών, συλλόγων, πολιτών και επιστημόνων με σκοπό να ενδυναμώσει περαιτέρω την οικονομία της περιοχής.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων Ελαία 2015 θα πραγματοποιηθούν:

Παρασκευή 16/10/2015

1. Εκδηλώσεις προβολής με το ελαιόλαδο, τις ελιές και τα προϊόντα της ελιάς ως πρωταγωνιστές στη Μεσογειακή Διατροφή στη Δημοτική Αγορά Αγρινίου.

  • Οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδου και ελιάς σε μαθητές .
  • Έκθεση προϊόντων ελιάς και ελαιολάδου.
  • Παιδομαγειρέματα σε μαθητές από τοπικούς chef.
  • Kαλλιτεχνικό διαγωνισμό φωτογραφίας και video με θέμα ‘Προϊόντα ελιάς στη Μεσογειακή Διατροφή: Γεύση, Υγεία και Ποιότητα Ζωής’ καθώς και έκθεση των έργων από μαθητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Φωτογραφική έκθεση από φωτογράφους της ART 8 με θεματολογία τη Μεσογειακή Διατροφή ως τέχνη και επικοινωνία. 
  • Επίδειξη τοπικών προϊόντων και συνταγών μαγειρικής από συλλόγους/ chef ξενοδοχείων/ΚΑΠΗ κλπ.
  • Η γνωστή Μαρία Σεραφειμίδου μαγειρεύει φυσικά καλλυντικά. Η συγγραφέας θα παρασκευάσει μπροστά στο κοινό τις συνταγές της και θα υπογράψει τα αντίγραφα του βιβλίου της «Μαγειρεύω Καλλυντικά».
  • Mουσική βραδιά 
Παράλληλα με τις εκδηλώσεις το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με την εταιρεία Αγροτικής Οικονομίας και το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Αγρινίου την Παρασκευή 16/10/2015 διοργανώνουν ημερίδα με θέμα ‘Στρατηγικές Αγροτικής Ανάπτυξης: Κοινά Δίκτυα Προώθησης Τοπικών Προϊόντων’ στο Επιμελητήριο Αιτ/νιας.

Σάββατο 17/10/2015

2. Μια επιστημονική ημερίδα με θέμα τα Προϊόντα ελιάς στη Μεσογειακή Διατροφή με ενημερωτικές διαλέξεις και τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων στο Επιμελητήριο Αιτ/νιας.
3. Zωντανή επίδειξη τοπικών συνταγών μαγειρικής/ ζαχαροπλαστικής με ελαιόλαδο σε συνδυασμό με τοπικά προϊόντα από τον εγκεκριμένο σεφ Χριστόφορο Πέσκια.

Κυριακή 18/10/2015

Αθλητικές εκδηλώσεις ‘ Μεσογειακή Διατροφή και Άθληση’ και τελετή λήξης των εκδηλώσεων με συναυλία του Μουσικού Σχολείου του Δήμου Αγρινίου.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.gkordis.com/2015/10/2015.html#ixzz3nIXpg91A

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)