Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Υπ. Υγείας: Προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο ή πρόστιμα


To υπουργείο Υγείας εξετάζει την πιθανότητα να καταστήσει υποχρεωτικές τις προληπτικές εξετάσεις για τέσσερα είδη καρκίνου. Αυτά είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, του προστάτη, του παχέος εντέρου και του μαστού.
Υπ. Υγείας: Σχεδιάζει «πρόστιμα» σε όσους δεν κάνουν προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο
Οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, του προστάτη, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου μπορεί σύντομα να είναι υποχρεωτικές -και όσοι δεν τις κάνουν ίσως βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις, μεταδίδει το Iatronet.gr
Το σχέδιο αυτό επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας, έπειτα από εκτιμήσεις Ελλήνων επιδημιολόγων ότι τις δύο προσεχείς δεκαετίες θα υπάρξει κατακόρυφη αύξηση στα κρούσματα αυτών των καρκίνων στη χώρα μας.
Το σχέδιο, που θα τεθεί σε διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, είχε αποκαλύψει προ ημερών ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ενώ σήμερα επανέρχεται με συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο.
Σύμφωνα με αυτό, η μαστογραφία και το τεστ Παπανικολάου στις γυναίκες, η μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) και η δακτυλική εξέταση προστάτη στους άντρες, καθώς και η κολονοσκόπηση και το τεστ κοπράνων και στα δύο φύλα, θα καταστούν υποχρεωτικά από μία ηλικία και μετά, και θα πρέπει να γίνονται με συγκεκριμένη συχνότητα.
Η ηλικία έναρξης και η συχνότητα θα καθοριστούν με βάση τις διεθνείς και ελληνικές επιστημονικές οδηγίες.
Οι συγκεκριμένες εξετάσεις τεκμηριωμένα οδηγούν σε έγκαιρη διάγνωση των παραπάνω καρκίνων, οπότε απαιτείται λιγότερο επιθετική και δαπανηρή θεραπεία, αλλά ως λαός είμαστε αμελείς και δεν τις κάνουμε, σύμφωνα με τον υπουργό.
Για να εξασφαλιστεί, λοιπόν, πως θα γίνονται από όλους, το υπουργείο προσανατολίζεται να θεσπίσει ως ποινή την υποχρέωση των ασθενών να συμμετέχουν στο κόστος αντιμετώπισης, εάν εκδηλώσουν κάποιον από τους τέσσερις καρκίνους και δεν είχαν κάνει τα προηγούμενα έτη το τσεκ απ τους ως όφειλαν.
Το κόστος αυτό ανέρχεται σε χιλιάδες ευρώ και υπάρχει η σκέψη να το καλύπτουν οι αμελείς ασθενείς σε ποσοστό 50%, σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)