Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι αλλαγές στο βαθμολόγιο του Δημοσίου

Ριζικές αλλαγές στο Βαθμολόγιο του Δημοσίου επέρχονται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές για την συμφωνία του νέου πακέτου στήριξης
oi-allages-sto-bathmologio-tou-dimosiou
Ριζικές αλλαγές στο Βαθμολόγιο του Δημοσίου επέρχονται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές για την συμφωνία του νέου πακέτου στήριξης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος ο αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χρ. Βερναρδάκης σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της ριζικής αναμόρφωσης του Μισθολογίου στο Δημόσιο που θα εφαρμοστεί στις αρχές του 2016, επεξεργάζονται προτάσεις προκειμένου να μην επηρεαστούν οι βασικοί μισθοί που ισχύουν σήμερα και παράλληλα να επιτευχθεί ο στόχος της ορθολογικοποίησης των μισθολογικών δαπανών. Σε αυτό το πλαίσιο προτείνονται αλλαγές στο βαθμολόγιο οι οποίες περιλαμβάνουν:
  • αποδέσμευση του βαθμού από την μισθολογική εξέλιξη του εργαζόμενου. Οι αυξήσεις των μισθών θα πραγματοποιούνται για όλους τους υπαλλήλους στο πλαίσιο των μισθολογικών ωριμάνσεων, ανά διετία για τους κατόχους πτυχίων τεχνολογικής και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ανά τριετία για τους υπαλλήλους δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μισθολογικές ωριμάνσεις έχουν παγώσει από την εκκίνηση εφαρμογής του Μνημονίου. Σύμφωνα με το ισχύον μισθολόγιο τα μισθολογικά κλιμάκια αποδίδουν αυξήσεις 2% ανά διετία σε σχέση με τον προηγούμενο βαθμό και το προηγούμενο κλιμάκιο. Τα μισθολογικά κλιμάκια των βαθμών Α και Β αποδίδονται ανά τριετία. Οι εκπρόσωποι των δανειστών από την πλευρά τους πιέζουν προκειμένου να αυξηθεί το χρονικό διάστημα για την απόδοση μισθολογικών ωριμάνσεων από τα 2 ή 3 χρόνια στα 4 και 5 χρόνια, για τους πτυχιούχους και για τους υπαλλήλους χαμηλότερων προσόντων, αντίστοιχα.
  • Η βαθμολογική εξέλιξη σε ανώτερο βαθμό δεν θα επιφέρει αύξηση μισθού, αλλά θα αποτελεί διαβατήριο προκειμένου ο υπάλληλος να καταλάβει θέση ευθύνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το σημερινό βαθμολόγιο προβλέπεται ότι μόνο ένα ποσοστό υπαλλήλων μπορεί να προαχθεί από βαθμό σε βαθμό μετά από εξετάσεις. Με την εξασφάλιση της καταβολής μισθολογικών ωριμάνσεων, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της δημόσιας διοίκησης, περιορίζεται και ο αριθμός των υπαλλήλων που θα διεκδικήσουν την βαθμολογική τους εξέλιξη για την κατάληψη θέσης ευθύνης.
  • Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των επιδομάτων θέσης ευθύνης τα οποία δεν θα είναι πλέον προσδιορισμένα ποσά, όπως ισχύει σήμερα, αλλά ποσοστό επί του βασικού μισθού που θα μπορεί να φτάνει το 8% για τους γενικούς διευθυντές. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση εκτιμά ότι ανταποκρίνεται στο αίτημα των δανειστών να ανοίξει η ψαλίδα μεταξύ των νεοεισερχόμενων υπαλλήλων και των κατόχων θέσεων ευθύνης χωρίς να επηρεαστούν οι βασικοί μισθοί που δίδονται σήμερα.
  • Μπαίνει «μαχαίρι» στην προσωπική διαφορά που διατηρούν στις αποδοχές τους περίπου 60.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο μεταξύ των οποίοι υπάλληλοι του υπουργείο Οικονομικών και πολιτικοί μηχανικοί που εργάζονται στο υπουργείο Υποδομών. Η περικοπή της προσωπικής διαφοράς θα γίνει σταδιακά αφού θα συμψηφίζεται με τις μισθολογικές ωριμάνσεις σε βάθος χρόνου, σύμφωνα με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. Για παράδειγμα ένας υπάλληλος Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που λαμβάνει προσωπική διαφορά 250 ευρώ, δεν θα λάβει μισθολογικές ωριμάνσεις για τα  επόμενα 7 χρόνια προκειμένου να συμψηφιστούν και να ενταχθούν στον βασικό μισθό.
  • Βασικό όπλο της κυβέρνησης στην προσπάθεια να διατηρηθούν αναλλοίωτοι οι μισθοί και να μην επιβληθούν μειώσεις όπως ζητούν οι δανειστές, είναι ο σταθερά μειούμενος αριθμός των δημοσίων υπάλληλων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που καταγράφονται στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους, ο αριθμός των μονίμων δημοσίων υπαλλήλων και όσων εργάζονται με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου είναι γύρω στις 572.000.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)