Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο ταγματάρχης Γεώργιος Καλέντζος από την Μενδενίτσα.

Ο ταγματάρχης Γεώργιος Καλέντζος.
Ο εικονιζόμενος, είναι ο αξιωματικός του Ελληνικού στρατού Γεώργιος Καλέντζος από την Μενδενίτσα. Πριν λίγο καιρό στα πλαίσια μιας μικρής έρευνας που έκανα για το Μενδενιτσαίικο επώνυμο Καλέντζος αναζήτησα στοιχεία για αυτόν, μια και ο κεντρικός δρόμος του χωριού φέρει το όνομα του και δεν βρήκα τίποτε. Τώρα μαθαίνω πως στο χωριό Θηριόπετρα Αριδαίας στην Πέλλα της Μακεδονίας, μια πλατεία ονομάστηκε "πλατεία Γεωργίου Καλέντζου."
Ο ταγματάρχης Γεώργιος Καλέντζος υπηρετούσε στο χωριό αυτό και σκοτώθηκε εκεί κατά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο. Αυτοί οι άνθρωποι τίμησαν τον ήρωα συγχωριανό μας, και όπως λένε αναζήτησαν μάταια να "να βρούμε συγγενείς του να αποδώσουμε ένα αναμνηστικό και να γνωριστούμε και να ανταλλάξουμε επισκέψεις".
Από το ίδιο κείμενο μαθαίνουμε πως στην Έδεσσα υπάρχει στρατόπεδο με το όνομα Γεώργιος Καλέντζος. Στο χωριό μας δεν έχει περάσει βέβαια στην λήθη - ως προείπα ο κεντρικός δρόμος ονομάζεται "οδός ταγματάρχου Γεωργίου Καλέντζου" αλλά νομίζω πως εμπρός στις τιμές που απέδωσαν στον Μενδενιτιώτη αξιωματικό οι Μακεδόνες είναι λίγο.
Ποιος γνωρίζει περισσότερα για αυτόν; Ποιοι είναι οι συγγενείς του; Ας ξεκινήσει μια έρευνα για να πάρει την θέση που πραγματικά του αξίζει στο πάνθεον των πεσόντων ηρώων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)