Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Ελλάδα φλέγεται - Έγκλημα εκ προμελέτης


Η Ελλάδα φλέγεται - Έγκλημα εκ προμελέτης
Δε μας έφτανε ο καλοκαιρινός εφιάλτης του 2007 με τις πυρκαγιές ν’ αφήνουν πίσω τους 63 νεκρούς! Σήμερα η πυροπροστασία της χώρας μάχεται κυριολεκτικά «γυμνή» να σβήσει τις φλόγες!
Της Γεωργίας Λινάρδου
Τέλη Ιουνίου στη Λάρισα γίνεται το 19ο Συνέδριο της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος. Το μήνυμα που στέλνει ο πρόεδρος της Ένωσης, Γιάννης Σταμούλης δε χρειάζεται περαιτέρω εξηγήσεις: «Δώστε μας εξοπλισμό, δώστε μας μέσα!»
Τι εννοούσε;
Καινούργια οχήματα και λάστιχα για τα πυροσβεστικά οχήματα, σωλήνες, αφρό, εξοπλισμό για τους πυροσβέστες. Μακάρι να ήταν υπερβολή, αλλά δεν είναι αυτό που μας περιγράφει πυροσβέστης: «Κάποιοι δανειζόμαστε από τους συναδέλφους μας και κάποιοι που μπορούν ανανεώνουν μόνοι τους τον εξοπλισμό τους»!!!
Ένα ακόμη καλοκαίρι που ο «βασιλιάς» είναι «γυμνός».
Έχουμε και λέμε: Από τα 2.992 πυροσβεστικά οχήματα που διαθέτει αυτήν την στιγμή η Πυροσβεστική Υπηρεσία, πολλά από αυτά μένουν ακινητοποιημένα, επειδή δε μπορούν να συντηρηθούν, επειδή δε μπορούν να αγοραστούν καινούργια ανταλλακτικά, επειδή δε γίνεται να μπουν με «λιωμένα» λάστιχα στη μάχη της κατάσβεσης!
Υπάρχει και συνέχεια.
Από τα 2.992 οχήματα, τα 1636 είναι υδροφόρα, τα 1069 βοηθητικά, τα 228 ειδικά και τα 4 είναι λεωφορεία. Ο ΟΔΔΥ έχει διαθέσει με τη σειρά του 60 οχήματα στην Πυροσβεστική.
Σε ό,τι αφορά στα ιπτάμενα μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας. Επί συνόλου 21 αεροσκαφών τύπου Καναντέρ, τα 13 (CL-215) είναι παλιά (40 χρόνια επιχειρούν) και τα 8 που είναι σχετικά νεώτερα είναι τα CL-415. Δίνεται μάχη από τους μηχανικούς να μπορούν να πετάνε και τα 21, όμως αυτό δεν είναι εφικτό. Ο αριθμός που φέτος θα αντέξει να πετάξει δεν είναι πάνω από 15. Αυτήν την περίοδο αναμένεται να ενισχυθεί ο στόλος με 10 ελικόπτερα που τελούν υπό καθεστώς ενοικίασης, 18 αεροσκάφη τύπου PZL (τα οποία έχουν περιορισμένη επιχειρησιακή δράση) και πέντε ιδιόκτητα ελικόπτερα.
2335877
Καίγεται η Ελλάδα, μεγαλώνουν οι πληγές.
Το 2007 οι πυρκαγιές άφησαν εφιαλτική κληρονομία στην Πελοπόννησο, την Αττική, την Εύβοια την Φθιώτιδα με 63 νεκρούς, 1.500 σπίτια καμμένα, 6.000 άστεγους, 60.000 καμένα ζώα, 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα. Κόστος σε ευρώ... πέντε δισεκατομμύρια.
Σχεδόν οκτώ χρόνια από τότε, οι πυροσβέστες στην Ηλεία τον περασμένο μήνα «εκλιπαρούσαν» να τους αλλάξουν λάστιχα στα οχήματα!!!
Σε δηλώσεις του ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου και Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας αποκάλυπτε –ένα μήνα πριν! – ότι πολλά οχήματα βρίσκονται εκτός δράσης γιατί απλά δεν έχουν λάστιχα! Την ίδια περίοδο μια ιδιωτική εταιρεία με σημαντικό portfolio τους χάρισε τέσσερα λάστιχα (καταξοδεύθηκε!). Εκεί έχουμε καταντήσει!
Δυτική Ελλάδα ώρα μηδέν!
Οι στολές και τα παπούτσια των ανθρώπων έχουν να ανανεωθούν από το 2008!!! Ο δε στόλος των πυροσβεστικών προβληματικός.
2336177
Η ίδια κατάσταση και στην Κρήτη.
Χαρακτηριστική η περίπτωση του Ηρακλείου. «Οι πυροσβέστες δεν έχουν πληρωθεί ακόμα όλες τις υπερωρίες της περυσινής περιόδου. Οι άδειες και τα ρεπό, λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό δίνονται με το σταγονόμετρο ή και καθόλου. Οι συνθήκες κατά την εκτέλεση της υπηρεσίες είναι εντατικοποιημένες με αποτέλεσμα ο κίνδυνος ατυχήματος να είναι μεγάλος. Λόγω των τριών κατηγοριών πυροσβεστών (μόνιμοι, πενταετείς, εποχιακοί), η σύνθεση των ομάδων επέμβασης δεν είναι υπηρεσιακά, μισθολογικά και εμπειρικά ομοιογενής, γεγονός που δεν συμβάλει στην ασφάλεια των ίδιων των πυροσβεστών, αλλά ούτε και στη μέγιστη αποτελεσματικότητά τους. Οι υπάλληλοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχουν να πάρουν πέντε χρόνια ατομικά είδη αντιπυρικής προστασίας (φόρμες, ρουχισμός, υποδήματα, γάντια, κάλτσες, μάσκες κτλ) και αναγκάζονται οι ίδιοι να καλύπτουν αυτές τις ελλείψεις. Το ίδιο συμβαίνει και με την συντήρηση και τις μικροεπισκευές των πυροσβεστικών οχημάτων και του μηχανοκίνητου εξοπλισμού. Οι υπάλληλοι αγοράζουν ακόμη και λάστιχα με δικά τους χρήματα. Η αντικατάσταση των σωλήνων πυρόσβεσης καθυστερεί όπως και η προμήθεια διαφόρων αναγκαίων υλικών. Ακόμα και τα καύσιμα είναι περιορισμένα» (Ερώτηση βουλευτών ΚΚΕ, Μ.Συντυχάκη, Δ.Μανωλάκου, Στ.Τάσσου στις 3/6/15).
Όπως καταγγέλλεται: Οι μόνιμοι πυροσβέστες δεν έχουν λάβει στολές από το 2008. Τα στελέχη πενταετούς θητείας έχουν λάβει μία και μόνη στολή με την οποία καλούνται να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες υπηρεσιακές ανάγκες. Οι στολές προσεγγίσεως στη φωτιά χρονολογούνται από το 1998. Πολλά από τα κράνη και τις μπότες κρίνονται ακατάλληλα λόγω παρέλευσης της εγκεκριμένης ημερομηνίας λήξεως. Η τελευταία φορά που διενεργήθηκε διαγωνισμός για την προμήθεια μερικού ατομικού εξοπλισμού της Πυροσβεστικής ήταν το 2008 (Ερώτηση Βουλευτών ΝΔ: Χρ.Μπουκώρου,Β.Γιογιάκα,Δ.Κυριαζίδη,Α.Καραμανλή,Στ.Γιαννακή, Β.Οικονόμου,Α.Κατσανιώτη τις 25 Μαϊου 2015).
2336150
Αρκετές φορές, ο αρμόδιος υπουργός, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννης Πανούσης παρενέβη με απαντήσεις στις καταγγελίες βουλευτών από σχεδόν όλα τα κόμματα (και του ΣΥΡΙΖΑ) για τα προβλήματα του Πυροσβεστικού Σώματος. Αυτό συνέβη και τον περασμένο Μάιο, οπότε και έκανε γνωστό ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνισμοί που διενεργούνται από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή, για λογαριασμό του Πυροσβεστικού Σώματος και αφορούν στην προμήθεια 10.500 σετ στολών σύμμικτων μονίμων/πενταετούς και 2.650 τεμαχίων πυροσβεστικών κρανών ασφαλείας από συνθετικές ίνες». Φτάνουν για όλους τα λεφτά; Όχι, αν συγκρίνουμε τα επίσημα στοιχεία με αυτά του ανθρώπινου δυναμικού που φέτος εργάζεται στην πυρόσβεση: 14.000 πυροσβέστες (8.500 μόνιμους και 4.000 πενταετούς θητείας, 1.500 εποχικούς).
Δυστυχώς, είναι μία «κουβέντα» που άργησε εγκληματικά να γίνει.
Η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες, τα προβλήματα έχουν φουντώσει, τα στοιχεία έδειχναν από νωρίς φέτος ότι το καλοκαίρι από άποψη δασικών πυρκαγιών, θα είναι δύσκολο και, κυρίως, πως ο άνεμος που φυσάει εδώ και χρόνια πάνω απ’ το κεφάλι τούτης της χώρας, δεν είναι... ούριος!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)