Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Θα εκδοθεί νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων

alt
Μικρότερη τελική τιμή η οποία θα είναι ανεπαίσθητη στα περισσότερα φάρμακα με χαμηλή τιμή λιανικής, διαμορφώνεται από τη μετάταξη των φαρμάκων στο χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ και συγκεκριμένα από 6,5% ΦΠΑ σήμερα, από βδομάδα τα φάρμακα που θα συμπεριληφθούν στο νέο Δελτίο Τιμών, θα διατίθενται με ΦΠΑ 6%.
«Η μείωση του συντελεστή κατά μισή ποσοστιαία μονάδα», τονίζει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κων. Ματσιόλης, «είναι ελάχιστη και οι ασθενείς δεν θα αντιληφθούν κάποια αξιοσημείωτη μείωση στις δαπάνες τους για φάρμακα. Δεν ξέρουμε ακόμη όμως τι θα γίνει με τα παραφάρμακα, τα σκευάσματα που είναι εκτός κουπονιού όπως βιταμίνες, γάζες κ.α. Τα πολύ κινήσιμα μάλλον θα μείνουν στο 13% αλλά θα πρέπει να αποσαφηνιστεί σύντομα ο φορολογικός συντελεστής τους».
Για τα προϊόντα αυτά, αναμένονται διευκρινιστικές εγκύκλιοι από το υπουργείο Εμπορίου, ενώ όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε η εφαρμογή των νέων διατάξεων να ξεκινήσει στις 20 Ιουλίου.
Με το νέο καθεστώς ΦΠΑ, που ισχύει από τη Δευτέρα, προκύπτουν τα εξής:
Στο 13% παραμένουν προϊόντα φαρμακείου, όπως τα βρεφικά γάλατα, οι ταινίες μέτρησης σακχάρου, τα επιδεσμικά και ορθοπεδικά είδη.
Τα συμπληρώματα διατροφής, όμως, εντάσσονται σε ΦΠΑ 23%, από 13% που είναι σήμερα.
Στο μεταξύ, ενισχύεται η ρευστότητα στα φαρμακεία καθώς προχώρησαν οι διαδικασίες πίστωσης με το υπόλοιπο 50% της πληρωμής για τις συνταγές ΕΟΠΥΥ Μαρτίου, συνολικού ποσού 75 εκατ. ευρώ.
Τα χρήματα για όσους πληρώνονται μέσω ΔΙΑΣ θα είναι διαθέσιμα το απόγευμα της Δευτέρας 20/7. Οι διανεμητικοί θα πληρωθούν Τρίτη 21/7 πρωί.
Επίσης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, με το ποσό των 43 εκατομμυρίων ευρώ επιχορηγήθηκαν τα νοσοκομεία για την άμεση πληρωμή οφειλών τους προς τους προμηθευτές.
Παράλληλα ο ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε πληρωμές προς τα νοσοκομεία ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, εντός της επόμενης εβδομάδας, θα καταβληθούν 75 εκατομμύρια ευρώ στους λογαριασμούς των φαρμακοποιών, ποσό που αντιστοιχεί σε οφειλές του 2ου δεκαπενθήμερου του Μαρτίου.
Επίσης ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε σε πληρωμές νοσηλίων προς τις Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης και Τεχνητού Νεφρού ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ.
Οπως αναφέρεται από το υπουργείο υγείας: «Υστερα από την κατάθεση τροπολογίας του Υπουργείου Υγείας επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, πόσο ύψους περίπου 160 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και των Δ.Υ.ΠΕ. δίνοντας άμεση οικονομική «ανάσα» στην αγορά».
Επίσης, βάσει των ιδίων αποφάσεων, 7 εκατ. ευρώ κατευθύνονται προς τις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας για τις λειτουργικές ανάγκες των μονάδων του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)