Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σύνταξη ...270 ευρώ!

http://ethnikismosblog.files.wordpress.com/2013/05/cf83cf85cebdcf84ceb1cebeceb5ceb9cf83-cf84ceb5cebbcebfcf83.jpg Γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη οι αποδοχές ενός χαμηλοσυνταξιούχου να «ψαλιδίζονται» ακόμη και πάνω από 60% και μάλιστα από μια κυβέρνηση η οποία εξακολουθεί να διατυμπανίζει ότι κατάφερε να εξασφαλίσει ότι δεν θα περικοπούν οι αποδοχές των χαμηλοσυνταξιούχων; Κι όμως, τα μέτρα που ψηφίστηκαν την Τετάρτη στη Βουλή, επιφέρουν δραματική μείωση στις συντάξιμες αποδοχές των ασθενέστερων που θα θελήσουν να πάρουν σύνταξη από εδώ και στο εξής.
Πρακτικά, ξεθεμελιώνεται ολόκληρο το προνοιακό κομμάτι της κοινωνικής ασφάλισης που στηριζόταν σε δύο πυλώνες:

1. Στη χορήγηση της «κατώτατης σύνταξης» η οποία εξασφάλιζε σε οποιοδήποτε συνταξιούχο ότι θα εξασφάλιζε μηνιαίες αποδοχές τουλάχιστον 486 ευρώ (όσον αφορά στο ΙΚΑ)

2. Στο ΕΚΑΣ το οποίο δινόταν στους χαμηλοσυνταξιούχους φτάνοντας στα επίπεδα των 230 ευρώ.

Η πρώτη αλλαγή, ψηφίστηκε ήδη. Η «κατώτατη σύνταξη», τουλάχιστον το τμήμα αυτής που χρηματοδοτούνταν με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν θα δίδεται από εδώ και στο εξής παρά μόνο σε όποιο συνταξιούχο έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του. Η δεύτερη αλλαγή, με τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ αρχής γενομένης από το 20% των δικαιούχων, θα έχει φτάσει στη Βουλή μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Τι σημαίνει όμως η εφαρμογή του πρώτου μέτρου στην πράξη; Μια γυναίκα 62 ετών που είχε ασφαλιστεί για 15 χρόνια εξασφαλίζοντας αμοιβές που προέβλεπε η Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, γνώριζε μέχρι σήμερα ότι αν έβγαινε στη σύνταξη θα έπαιρνε 486 ευρώ συν 230 ευρώ του ΕΚΑΣ εφόσον βέβαια πληρούσε τις προϋποθέσεις. Αν κάνει τα χαρτιά της να βγει στη σύνταξη από Δευτέρα, δεν θα πάρει 486 ευρώ αλλά 270,81 ευρώ (αυτό είναι το τμήμα της αναλογικής σύνταξης που της αντιστοιχεί) ενώ θα περιμένει τον Σεπτέμβριο θα δει τι θα γίνει με το ΕΚΑΣ.

Σε πόσους αφορά στο μέτρο; Σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρώην υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργου Κουτρουμάνη, κάθε χρόνο συνταξιοδοτούνται περισσότερα από 15.000 άτομα τα οποία και εισπράττουν την κατώτατη σύνταξη. Αυτοί οι 15.000, είτε θα παραμείνουν στην αγορά εργασίας (εφόσον τους δίνεται η δυνατότητα) είτε θα δεχτούν να συνταξιοδοτηθούν εισπράττοντας συντάξεις της τάξεως των 230-350 ευρώ (ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας) μέχρι να συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους.

Και αν το συγκεκριμένο μέτρο «αγγίζει» μόνο όσους βγουν στη σύνταξη από εδώ και στο εξής, η επιβολή εισφοράς υπέρ υγείας, είναι ένα μέτρο γενικής εφαρμογής που θα αγγίξει τους πάντες: τους νυν αλλά και τους νέους. Με συνολικό κόστος 850 εκατομμυρίων ευρώ για τις τσέπες των 2,7 εκατομμυρίων συνταξιούχων, η εισφορά του 6% που επιβάλλεται στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις, θα επιφέρει μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος από 6% σε πραγματικούς όρους. Και να γιατί

Στην επιβολή των νέων εισφορών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υπάρχει μια «παγίδα». Οι εισφορές, υπολογίζονται επί της ακαθάριστης σύνταξης.

Δηλαδή, επί του ποσού που αναλογεί στον κάθε συνταξιούχο πριν την επιβολή των μειώσεων που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια των μνημονίων. Χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα όπως τα αναλύει ο δικηγόρος- εργατολόγος Διονύσης Ρίζος

• Συνταξιούχος ΔΕΚΟ με 35 χρόνια προϋπηρεσίας, βγήκε στη σύνταξη με ονομαστικές αποδοχές 1890 ευρώ. Μετά από τις αλλεπάλληλες περικοπές των τελευταίων ετών, την παρακράτηση του φόρου και την επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης, τα καθαρά του ψαλιδίστηκαν στα 1240 ευρώ λαμβανομένης υπόψη και της σημερινής παρακράτησης για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (4%). Αύξηση της εισφοράς στο 6% στερεί από τον συνταξιούχο επιπλέον 32 ευρώ τον μήνα κάτι που σημαίνει ότι οι καθαρές αποδοχές θα περιοριστούν στα 1208 ευρώ. Δηλαδή, μια αύξηση των εισφορών περίθαλψης κατά δύο μονάδες, ρίχνει τις καθαρές αποδοχές κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες.

• Συνταξιούχος του ΙΚΑ με 10.500 ένσημα έχει ονομαστική σύνταξη 1505 ευρώ και λαμβάνει καθαρά 1202 ευρώ. Μετά την αύξηση της εισφοράς, τα καθαρά του περιορίζονται στα 1178 ευρώ. Ο ίδιος συνταξιούχος, με 8500 ημέρες ασφάλισης είχε «κλειδώσει» και ονομαστική επικουρική σύνταξη 512 ευρώ η οποία όμως, μετά τις περικοπές των τελευταίων ετών κατέληξε στα 269 ευρώ καθαρά. Η νέα καθαρή επικουρική σύνταξη μετά και την επιβολή της εισφοράς περίθαλψης (σήμερα δεν υπάρχει στις επικουρικές) θα είναι 230 ευρώ. Δηλαδή, η συγκεκριμένη επικουρική θα μειωθεί κατά 14,5%

Τα παράθυρα των πρόωρων
Το κλείσιμο των παραθύρων που οδηγούσαν στην πρόωρη συνταξιοδότηση, παραπέμφθηκε να ψηφιστεί με το δεύτερο νομοσχέδιο του μνημονίου που θα έρθει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι διασφαλίζονται όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ενώ για τους υπόλοιπους, στο όριο ηλικίας θα προστίθεται ένα εξάμηνο ανά έτος μέχρι τελικώς όλοι να φτάσουν (το 2022) να συνταξιοδοτούνται στα 67 (ή στα 62 με 40 χρόνια εργασίας). Βέβαια, η διάταξη θα φέρνει και μια ποινή 16% για όσους βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη η οποία σε συνδυασμό και με το μέτρο για το «ψαλίδισμα» της κατώτατης σύνταξης, τελικώς θα αποθαρρύνουν αρκετό κόσμο από το να φύγει πρόωρα στη σύνταξη.

(Πηγή: Παραπολιτικά)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)