Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καθυστέρηση μισθοδοσίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ



ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Δραματική είναι η έλλειψη ρευστότητας των ασφαλιστικών ταμείων, δύο εβδομάδες πριν από την πληρωμή των συντάξεων. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν πληρώθηκαν στην ώρα τους λόγω έλλειψης χρημάτων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ωστόσο, το υπ. Οικονομικών αποδίδει σε γραφειοκρατικές διαδικασίες την καθυστέρηση πληρωμής των υπαλλήλων, σημειώνοντας μάλιστα ότι «είχε εγκαίρως εξασφαλίσει και διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια».

Η κατάσταση, πάντως, στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι οριακή, δεδομένου ότι δεν έχουν καταβληθεί οι απαραίτητοι πόροι για την πληρωμή των ενοικίων σε περίπου 50 κτίρια, ενώ έχουν φθάσει ειδοποιητήρια διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχουν χρήματα μετακίνησης των υπαλλήλων προκειμένου να διενεργήσουν δειγματοληπτικούς ελέγχους που απαιτεί η κοινή αγροτική πολιτική στο πλαίσιο της καταβολής της ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης, με αποτέλεσμα η χώρα να κινδυνεύει με καταλογισμούς για πλημμελείς ελέγχους.

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στα Ταμεία. Συγκεκριμένα, το ενιαίο υπερ-επικουρικό των μισθωτών, ΕΤΕΑ, με τους πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους, βρίσκεται προ των πυλών να ρευστοποιήσει ομόλογα αξίας 100 εκατ. ευρώ, που βρίσκονται στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ, με απώλειες που μπορεί και να ξεπερνούν το 25%. Αλλά και το ΙΚΑ, που καλύπτει για έναν ακόμη μήνα τις επιπλέον ανάγκες του με εσωτερικό δανεισμό, δεν θα αποδώσει με τις συντάξεις Ιουνίου το ΕΚΑΣ και τα αναδρομικά στους νέους δικαιούχους του επιδόματος. Στο ΕΤΕΑ, το μηνιαίο κόστος συντάξεων ανέρχεται σε 196,6 εκατ., ενώ καταβάλλει κατά μέσο όρο και αναδρομικά της τάξης των 36 εκατ. Η συνολική περιουσία του Ταμείου ανέρχεται σε 2,2 δισ., ενώ διεκδικεί από άλλους φορείς περίπου 1 δισ.

Κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, την προηγούμενη Τετάρτη, αφού επισημάνθηκε ότι λείπουν 100 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των συντάξεων Ιουνίου, στις 29 - 30 Μαΐου, κατατέθηκε πρόταση για ρευστοποίηση περιουσίας, πιθανότατα από τα ομόλογα που βρίσκονται τοποθετημένα στο Κοινό Κεφάλαιο της ΤτΕ, χωρίς να αποκλείεται και η ρευστοποίηση μετοχών. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας, καθώς απουσίαζε ο εκπρόσωπος του υπ. Εργασίας.

Με σημαντική  καθυστέρηση αναμένεται να καταβληθεί φέτος και το ΕΚΑΣ στους χιλιάδες νέους συνταξιούχους - δικαιούχους του επιδόματος. Η επίσημη αιτιολογία, σύμφωνα με έγγραφο του IKA, είναι ότι «προς το παρόν, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ηλεκτρονικού ελέγχου των δικαιούχων μέσω της διασταύρωσης των αρχείων της Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων και της  ΗΔΙΚΑ» που θα έπρεπε να τελειώσει έως τις 30 Απριλίου, ώστε αναδρομικά και επίδομα να δοθούν στους νέους δικαιούχους τον Μάιο.

Στα προξενεία

Εν τω μεταξύ, το ΥΠΕΞ ζήτησε με εγκύκλιό του τα προξενεία να επιστρέψουν στην εφορία τις αδιάθετες δαπάνες και εισπράξεις τους από πράξεις στις οποίες προβαίνουν. Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, καθώς για πρώτη φορά εστάλη τέτοια εντολή, το υπουργείο προέβη σε διαβεβαιώσεις ότι καμιά αλλαγή δεν έχει επέλθει ως προς τη διαχείριση των οικονομικών των προξενείων της χώρας στο εξωτερικό και ότι δεν υπάρχει καμιά επίπτωση σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες των διπλωματικών αντιπροσωπειών της Ελλάδας να ανταποκριθούν στις λειτουργικές τους ανάγκες. Πηγές του ΥΠΕΞ ανέφεραν, επίσης, ότι οι προξενικές αρχές έπρεπε να προσαρμοστούν στη νέα νομική βάση, μετά τον νέο νόμο για τα διαθέσιμα και κατέληγαν ότι η εγκύκλιος δεν αφορά τις πρεσβείες, άρα δεν επηρεάζεται η λειτουργία τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)