Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σε ποιους εργαζόμενους καταβάλλεται υποχρεωτικά ο μισθός μέσω τράπεζας;

Οι αποδοχές (μισθός – ημερομίσθια) του προσωρινά απασχολούμενου, δηλαδή του εργαζόμενου που απασχολείται μέσω εταιρείας προσωρινής απασχόλησης (Ε.Π.Α), καταβάλλονται υποχρεωτικά σε τραπεζικό λογαριασμό που ο ίδιος ο εργαζόμενος έχει υποδείξει ( άρθρο 124 του Ν.4052/2012).

Η ανωτέρω υποχρέωση καταβολής των αποδοχών μέσω τραπεζικού λογαριασμού ισχύει, είτε οι αποδοχές καταβάλλονται από τον άμεσο εργοδότη (Ε.Π.Α) είτε αυτές καταβάλλονται από τον έμμεσο εργοδότη, καθώς η Ε.Π.Α και ο έμμεσος εργοδότης είναι αλληλεγγύως και εις ολόκληρον έκαστος υπεύθυνοι έναντι του εργαζόμενου για την ικανοποίηση των μισθολογικών δικαιωμάτων του και για την καταβολή των ασφαλιστικών του εισφορών.

Το άρθρο 40 του Ν.3863/2010 προέβλεπε την υποχρεωτική καταβολή των αποδοχών όλων των εργαζομένων, μέσω τραπέζης (κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων). Ωστόσο η σχετική διάταξη προέβλεπε την έκδοση Υπουργικής Απόφασης προκειμένου να ρυθμιστεί η υποχρεωτική καταβολή των μισθών – ημερομισθίων μέσω τραπέζης, η οποία ουδέποτε εκδόθηκε, με αποτέλεσμα να μην ισχύει η υποχρεωτική καταβολή των αποδοχών μέσω του τραπεζικού συστήματος για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, δημιουργώντας εύλογες απορίες για την παράλειψη της έκδοσης της κανονιστικής διάταξης όπως όριζε ο νόμος, που στην ουσία οδήγησε στην κατάργηση της σχετικής διάταξης του νόμου πριν καν εφαρμοστεί.
Βασίλης Τραϊανόπουλος
Επιθ. Εργασιακών Σχέσεων

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)