Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σκάρφεια Φθιώτιδας

Η Σκάρφεια, είναι ένα χωριό της Ανατολική Λοκρίδας στη Στερεά Ελλάδα. Απέχει 28,9 χλμ από τη Λαμία και 11,5 χλμ από τα Καμένα Βούρλα. Το χωριό ονομαζόταν επί τουρκοκρατίας Άντερας, ενώ μετονομάστηκε το 1931 στην σημερινή του ονομασία από την αρχαία πόλη-κράτος, Σκάρφεια ή Σκάρφην. 
Γεωγραφικά περιγράφεται ως περιοχή της Επικνημίδιας Λοκρίδας, Δυτικά του ποταμού Βοάγριου.
 Η Σκάρφεια τον 5ο και 6ο αιώνα ήταν σημαντικό λιμάνι, κέντρο αποθήκευσης δημητριακών και έδρα επισκοπής.  Σημαντικές καταστροφές υπέστη από το σεισμό του 551. Στις πλαγιές του λόφου της ακρόπολης υπάρχουν λείψανα οικισμού με φάσεις από την παλαιοχριστιανική περίοδο και κεραμική ίδιας εποχής. Στη Σκάρφεια  υπάρχει ο Δορυφορικός Σταθμός του ΟΤΕ. Ανάμεσα στο λιμάνι του Μώλου και τη Σκάρφεια υπάρχει ο γνωστός Φάρος «Χιλιομίλι» (σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση απέχει χίλια μίλια από την Κωνσταντινούπολη), έχοντας δημιουργηθεί από την  ένωση του Βοάγριου ποταμού ή Πλατανιά με το Λιαπατόρεμα. 

Σήμερα, μετά από αρκετές διοικητικές μεταβολές στην τοπική αυτοδιοίκηση, ανήκει στον δήμο Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου ως δημοτικό διαμέρισμα Σκάρφειας.
photos by Rittas Athanasios from Panoramio





.
  photos from panoramio

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)