Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Γάλλοι και Βέλγοι τουρίστες μαζεύουν ελιές στη Φθιώτιδα ! (ΦΩΤΟ + BINTEO)

Επιμέλεια Εύα Κορέλη |
Γάλλοι και Βέλγοι τουρίστες μαζεύουν ελιές στη Φθιώτιδα ! (ΦΩΤΟ + BINTEO)
Πώς και γιατί έφτασαν στην περιοχή μας και τί είναι «το Καραβάνι της Ελιάς» που οργάνωσαν νέοι επιχειρηματίες από τα Καμένα Βούρλα.
Νέοι από το Βέλγιο και τη Γαλλία έφτασαν στην περιοχή μας και έζησαν μια υπέροχη εμπειρία που θα τους μείνει σίγουρα αξέχαστη !
Ο Myrko, η Dora, o Thibault, και ο Sacha, τέσσερα νέα παιδιά, ταξίδεψαν πριν λίγο καιρό από τις χώρες του για να έρθουν εδώ, σε μας, στην καρδιά της Ελλάδας, κοντά στον «Ομφαλό της Γης» για να συμμετάσχουν στο μάζεμα της ελιάς και να βιώσουν από κοντά την διαδικασία παραγωγής του πιο φημισμένου λαδιού, του ελληνικού ελαιολάδου.



Τον καιρό λοιπόν που όλοι οι αγρότες, επαγγελματίες και μη, βρισκόντουσαν στα κτήματα με εργάτες και οικογένειες ,μέσα στον πυρετό του μαζέματος της ελιάς, οι νέοι αυτοί από το εξωτερικό βρέθηκαν στα Καμένα Βούρλα για να συναντήσουν τον Δημήτρη, την Βίκυ και τον Κώστα, τον Σταύρο και τον Βασίλη , ελαιοπαραγωγούς από την Φθιώτιδα, και όλοι μαζί να επιβιβαστούν στο «Καραβάνι της Ελιάς».
Τί είναι όμως αυτό το πρόγραμμα ; Ο Δημήτρης Κιτσικόπουλος, ερασιτέχνης ελαιοπαραγωγός και ένας εκ των διοργανωτών μίλησε στο Mag24.
Το Καραβάνι της Ελιάς είναι ένα εκπαιδευτικό project, δίκαιου εμπορίου, μεταξύ Βελγίου και Ελλάδας.
Είναι αυτό που συμβαίνει όταν αναμειγνύουμε ελαιόλαδο με αειφορικές καλλιεργητικές μεθόδους, δίκαιο εμπόριο, ανθρώπους, διαφορετικές κουλτούρες και πολύ διασκέδαση !
Οι επισκέπτες που έρχονται στην περιοχή μας, συλλέγουν και δουλεύουν με ντόπιους παραγωγούς, παράγουν λάδι, το εμφιαλώνουν και το παραδίδουν πόρτα-πόρτα στις οικογένειες που το έχουν ζητήσει.



Οι νέοι που ήρθαν στον τόπο μας, δεν μετεφέραν απλά το λάδι πίσω στις πατρίδες τους αλλά μετέφεραν στις οικογένειες που το παρέλαβαν και τις εμπειρίες τους, τις δυσκολίες, τις χαρούμενες στιγμές, τα όσα έμαθαν εδώ. Εξάλλου, όπως μας λέει ο Δημήτρης το μήνυμα του project είναι «Μάθε και μοιράσου στην καρδιά της Ελλάδας»
Οι φίλοι από το Βέλγιο και την Γαλλία – γιατί φίλοι γίνανε μετά από τον χρόνο και τις εμπειρίες που ζήσανε – αυτές τις μέρες πιθανότατα κάνανε το καλύτερο Χριστουγεννιάτικο δώρο σε κάποιους ανθρώπους. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ελιές από την περιοχή μας και έξτρα ιστορίες !
Τα τρία αγόρια και η κοπέλα από το εξωτερικό έφυγαν από τα Καμένα Βούρλα ακριβώς μια βδομάδα πριν, στις 22 Δεκεμβρίου και ίσως τώρα διηγούνται στους φίλους τους όσα έζησαν…το μάζεμα της ελιάς παρέα με τα παιδιά του δημοτικού σχολείου των Καμένων Βούρλων, την επίσκεψή τους στους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους, το μπάνιο στις θερμές πηγές αλλά και …στην θάλασσα ! Τραγούδια, φαγητό και καλή παρέα με τους ντόπιους.




Τα παιδιά από το εξωτερικό

Οι ντόπιοι

Φύση, Συνεργασία, Κοινωνία, Εργασία, Διασκέδαση είναι έννοιες σημαντικές για αυτούς που παίρνουν μέρος στo «Καραβάνι της Ελιάς». Αν θέλετε να επιβιβαστείτε κι εσείς ,ως παραγωγός, ως ταξιδιώτης ή ως υποστηρικτής επικοινωνήστε εδώ : olivecaravan.weebly.com
Το project θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και στόχος των διοργανωτών του είναι να εμπλουτίζεται με νέες ιδέες και δράσεις.
Το project υποστηρίζεται από το Δελφίνι, στα Καμένα Βούρλα, μια οικογενειακή επιχείρηση που λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ της τοπικής κοινωνίας, του περιβάλλοντος και της τοπικής οικονομίας.
 Πατήστε τον σύνδεσμο για να δείτε το video
 
http://vimeo.com/114606068
MAG24 




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)