Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λαμίας
http://www.pepla.grΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ
Ταχ θυρίδα 142  35100 Λαμία
Τηλ 2231045910  6932837696 6937378138


5η Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού
Εθελοντισμός, στάση ζωής με ιδιαίτερες αξίες

Λαμία, 4/12/2014

Η 5η Δεκεμβρίου είναι η ειδική ημέρα του έτους που ορίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού για να τιμάται η πολύτιμη συνεισφορά των εθελοντών σε όλο τον κόσμο. Η δύναμη και η φωνή των εθελοντών σε κάθε μέρος του πλανήτη έχει την τιμητική της.

Ο εθελοντισμός αναμφισβήτητα έχει τεράστιο μερίδιο συμμετοχής μέσα στο χρόνο στην αντιμετώπιση πολλών κοινωνικών προβλημάτων και αδιεξόδων. Δυναμώνει τα άτομα, προωθεί την αλληλεγγύη, ενθαρρύνει τη συμμετοχή, ενισχύει την κοινωνική συνοχή, συνεισφέρει στην εξεύρεση λύσεων σε σημαντικά κοινωνικά θέματα και προστατεύει τα ευάλωτα στρώματα των πληθυσμών από την οικονομική, κοινωνική και πολιτική περιθωριοποίηση. Δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή ανιδιοτελούς κοινωνικού έργου, αλλά περισσότερο αφορά μια στάση ζωής με ιδιαίτερες αξίες, όπως η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η συμμετοχή.

Σήμερα ο εθελοντισμός συνεχίζει να εμπνέει. Ειδικά στην εποχή μας, εποχή πολύπλευρης κρίσης, που κυριαρχεί ο ατομικισμός, είναι μια προσφορά απαραίτητη στην κοινωνία. Όμως δεν θεωρούμε ότι υπάρχει το κατάλληλο εκείνο “περιβάλλον” για σωστή ανάπτυξη του εθελοντισμού. Αυτά που κυριαρχούν είναι και σήμερα, στην εποχή της κρίσης, ο υπερκαταναλωτισμός, τα ιδανικά του εύκολου πλουτισμού και ότι ο καθένας δίνει για να παίρνει. Η εξάλειψη αυτών των φαινομένων είναι απαραίτητα για να δημιουργηθούν οι συνθήκες για εθελοντική δράση με αποτελέσματα, σε μια υγιή κοινωνία.

Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών θεωρεί ότι και στο Δήμο μας υπάρχουν πολλά περιθώρια για την καλλιέργεια αυτών των αξιών· και η θέσπιση μέτρων που θα καθιστούν την Αυτοδιοίκηση φορέα ενεργοποίησης των πολιτών είναι το ζητούμενο. Με την ανάδειξη του ρόλου του εθελοντισμού σε τοπικό επίπεδο μέσα από θεσμοθετημένες δράσεις και πρωτοβουλίες, ο Δήμος μπορεί να εξασφαλίσει  ένα καλό σύμμαχο και υποστηρικτή στην επίλυση των τοπικών προβλημάτων, κυρίως στα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής, για τους κοινωνικά και οικονομικά αδύναμους.

--------------------------------------------------
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΥΠΟΥ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)