Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τέλη κυκλοφορίας 2015

Οδηγός Επιβίωσης για να μη μπλεχτείτε

06 Νοε 2014 - 09:09
Picture 0 for Τέλη κυκλοφορίας 2015
Ήρθε η ώρα και για αυτά όπως κάθε χρόνο. Την 1η Νοεμβρίου 2014, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ανήρτησε τα τέλη κυκλοφορίας για το 2015. Πρόσφατα ασχοληθήκαμε με το ζήτημα σε άρθρο μας αλλά σήμερα θα προχωρήσουμε λίγο την ανάλυση. 
 
Γενικά το ζήτημα των τελών κυκλοφορίας απασχολεί την επικαιρότητα από το μακρινό 1953 όταν ο νόμος 2367/1953 προέβλεψε την ταξινόμηση των αυτοκινήτων και τα τέλη κυκλοφορίας ίσως για πρώτη φορά. Από εκεί και πέρα ο νόμος ισχύει και οι διάφοροι μεταγενέστεροι νόμοι όπως πχ ο Ν.2579/1998, ο Ν.2948/2001, ο Ν.3831/2010, ο Ν.3986/2011 και άλλοι, στην ουσία τροποποιούσαν ισχύουσες διατάξεις του Ν.2367/1953.  
 
Η βασικότερη αλλαγή που προέκυψε στον τρόπο με τον οποίο υπολογίζονταν τα τέλη κυκλοφορίας, ουσιαστικά ήρθε με τον Ν.3831/2010 όπου θεσμοθετήθηκε μέσω της αναπροσαρμογή των τελών κυκλοφορίας οχημάτων η κατηγοριοποίηση των εκπομπών ρύπων. Αυτή η κατηγοριοποίηση προήλθε ως υποχρέωση όταν το Ελληνικό Κράτος κύρωσε με την υπ’ αριθμό ΦΕΚ 181 / 16.9.2009 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τα "Μέτρα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης". 
 
Με αυτά τα δεδομένα δημιουργήθηκαν οι κλάσεις των οχημάτων σύμφωνα με τους ρύπους αλλά και οι πίνακες με τους οποίους χρεώνονται σήμερα τα τέλη κυκλοφορίας. Φυσικά σε αυτές τις διατάξεις εφαρμόζονταν και το μέτρο της απόσυρσης οχημάτων, το οποίο σήμερα πλέον δεν ισχύει, τουλάχιστον με τα κίνητρα που προβλέπονταν στον προηγούμενο νόμο.
 
Μερικές παρανοήσεις
 
Τα τέλη κυκλοφορίας, μπορεί στην ουσία τους να τα θεωρούμε ως άλλο ένα φορολογικό χαράτσι, παρόλα αυτά έχουν τη δική τους χρησιμότητα και δική τους λογική χρέωσης. Τα τέλη χρεώνονται για λόγους συντήρησης δρόμων, χώρων πάρκινγκ και γενικότερων κυκλοφοριακών αναγκών. Επίσης χρεώνονται στο όχημα, με υπόχρεο καταβολής τον ιδιοκτήτη. Δεν είναι αμιγώς υποχρέωση του ιδιοκτήτη. Αυτό το λέμε διότι πολλά ακούστηκαν πρόσφατα όπως π.χ. ότι υπάρχει «δήθεν» παγίδα από το ΥΠΟΙΚ καθώς σε περιπτώσεις συνιδιοκτησίας αυτοκινήτου, το σήμα τελών εμφανίζεται ολόκληρο και στους δύο συνιδιοκτήτες. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορεί να γίνει αλλιώς καθώς το τέλος είναι ένα μόνον, (ως σήμα παλιότερα το κολλούσαμε στο όχημα) και βεβαιώνεται στο όχημα.  
 
Εμφανίζεται δε προς πληρωμή και στα δύο ΑΦΜ όχι για να πληρωθεί συνολικά και από τα δύο, αλλά γενικά για να πληρωθεί. Εκ των πραγμάτων δεν είναι δυνατόν αλλά και λογικό να εκτυπωθούν δύο σήματα τελών πχ για δύο συνιδιοκτήτες τα οποία να έχουν από μισό ποσό, καθώς το σήμα είναι ένα, για το όχημα, με συγκεκριμένο ποσό. Αυτό είναι το ορθόν της υπόθεσης και επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι το ποσό του σήματος δεν εμφανίζεται στην ΓΓΠΣ και το λογαριασμό του Taxisnet στην προσωπική πληροφόρηση ως «οφειλές εκτός ρύθμισης» όπου εμφανίζονται ΟΛΕΣ οι υπόλοιπες φορολογικές υποχρεώσεις! Το θέμα αυτό διευκρινίζει και το ίδιο το ΥΠΟΙΚ με ανακοίνωση του στις 03/11/2014 η οποία έχει ως εξής:
 
Σημαντική Επισήμανση
 

Αναφορικά με τα έντυπα Τελών Κυκλοφορίας 2015, στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας αυτοκινήτων οχημάτων και μοτοσυκλετών δημιουργούνται ειδοποιητήρια πληρωμής τελών κυκλοφορίας, για τον Α.Φ.Μ. κάθε συνιδιοκτήτη, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανάκτηση μέσω διαδικτύου και η πληρωμή τους από αυτόν που το επιθυμεί. Δηλαδή τα τέλη κυκλοφορίας καταβάλλονται μόνο από τον έναν συνιδιοκτήτη και τούτο διότι, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις που ισχύουν, τα τέλη κυκλοφορίας είναι αδιαίρετα.
 

Επισημαίνεται ότι, τα τελευταία τρία χρόνια δημιουργούνται ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια για κάθε συνιδιοκτήτη ξεχωριστά, κάτι που ήταν ζητούμενο εδώ και πολλά χρόνια όταν η αποστολή τους γίνονταν ταχυδρομικά.
 

Την πιο πάνω ανακοίνωση μπορείτε να τη δείτε στην τοποθεσία: http://www.gsis.gr/gsis/info/gsis_site/News/Anakoinwsi_3_11_2014.html.

 
Οι προθεσμίες
 
Η καταληκτική ημερομηνία των τελών αργεί ακόμη. Το ΥΠΟΙΚ δίνει φέτος συνολικά 2 μήνες περιθώριο για την πληρωμή. Φέτος όπως και πέρσι δεν υπάρχει στην ουσία σήμα τελών. Τα πάντα είναι ηλεκτρονικά, δεν έρχονται ειδοποιήσεις στα σπίτια μας και δεν πληρώνουμε τίποτε στη ΔΟΥ. Το σήμα εξοφλείται στις τράπεζες και ο πολίτης θα πρέπει να κρατήσει το αποδεικτικό στο όχημα, για καλό και για κακό, αν και η αστυνομία έχει δυνατότητα επιβεβαίωσης της εξόφλησης του σήματος, ανά πάσα στιγμή. ΤΟ ΥΠΟΙΚ έχιε επίσης εκδώσει σχετική ανακοίνωση η οποία λέει τα κάτωθι: 
 
"Μέσω του συστήματος TAXISnet, μπορούν οι πολίτες να εκτυπώσουν τα έντυπα τελών κυκλοφορίας για το 2015 τα οποία αφορούν σε 6,3 εκατ. οχήματα (επιβατικά, δίκυκλα, φορτηγά αυτοκίνητα, λεωφορεία δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης). 
 
Συγκεκριμένα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εκτυπώσουν: 
 
A) είτε ως πιστοποιημένοι χρήστες, με τους προσωπικούς τους κωδικούς (www.gsis.gr -> υπηρεσίες προς πολίτες -> τέλη κυκλοφορίας)

B) είτε ως μη πιστοποιημένοι χρήστες, καταχωρώντας τον Α.Φ.Μ. και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος τους (www.gsis.gr -> υπηρεσίες προς πολίτες -> περισσότερα -> ΝΕΟ: Εκτύπωση Εντύπων Τελών Κυκλοφορίας και Κατάσταση Οχημάτων -> Χωρίς Κωδικούς TaxisNet) 
 
Όσοι πολίτες δεν έχουν άμεση πρόσβαση στο διαδίκτυο, μπορούν με τον Α.Φ.Μ. και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος τους, να μεταβούν στις τράπεζες και να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας λαμβάνοντας τη σχετική απόδειξη. 
 
Η εμπρόθεσμη καταβολή τελών κυκλοφορίας είναι μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2014". 
 
Οι χρεώσεις
 
Τα σήματα τελών κυκλοφορίας δεν είναι πλέον ενιαία, όπως αναλύσαμε πιο πάνω. Χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες οι οποίες δομούνται με βάση τη χρονιά ταξινόμησης και τις εκπομπές ρύπων ως εξής: 
 
   - Οχήματα με ταξινόμηση έως 31/10/2010 άνευ κατηγοριοποίησης σε σχέση με τις εκπομπές ρύπων.



 

   - Η δεύτερη κατηγορία χρεώσεων τελών κυκλοφορίας αφορά τα επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1η Νοεμβρίου του 2010 και έπειτα και τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2)
 
 
moneyguru.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)