Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ: Στυλίδας-Αιχιναίων, Πελασγίας, Μακρακώμης και Ενωτικός Αγροτικός Σύλλογος Λοκρίδας


ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Μακρακώμης, Στυλίδας-Αιχιναίων, Πελασγίας και του Ενωτικού Αγροτικού Συλλόγου Λοκρίδας 

Οι αγροτικοί σύλλογοι Μακρακώμης, Στυλίδας-Αιχιναίων, Πελασγίας, και ο ενωτικός αγροτικός σύλλογος Λοκρίδας συντάσσονται με ότι συζητήθηκε και αποφασίστηκε στην συνεδρίαση της διευρυμένης Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων των αγροτών που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19/10/2014 στο Εργατικό Κέντρο στην Λάρισα...

Στη συνεδρίαση καταγγέλθηκε για πολλοστή φορά η δράση και η κακοδιαχείριση των διοικήσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ (και της αυτοκαταργημένης ΣΥΔΑΣΕ) με την κάλυψη των εκάστοτε κυβερνήσεων, που μοναδικό ρόλο είχαν από το 1995 να βρίσκονται απέναντι σε κάθε διεκδίκηση του αγροτικού κινήματος να το διασπούν και να το εκφυλίζουν, βάζοντας έτσι πλάτη για το πέρασμα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Ο τωρινός οικονομικός έλεγχος που τους διεξάγεται στέκεται μόνο στον έλεγχο των εξόδων που παρουσίαζαν και όχι για το που πήγαιναν και τι σκοπό εξυπηρετούσαν οι χρηματοδοτήσεις τους.
Την συνεδρίαση απασχόλησαν τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, προβλήματα που θα χειροτερέψουν με:

1. Την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ η οποία σε βάθος χρόνου
α. θα μειώσει περίπου 40% το ποσό των ενισχύσεων που λαμβάνουν σήμερα,
β. θέτει νέους περιορισμούς στις καλλιέργειες,
γ. παραμένει αποσυνδεδεμένη η ενίσχυση από την παραγωγή.
2. Την άγρια φορολόγηση των αγροτών από φέτος με 13% από το πρώτο ευρώ,
3. Τα χαράτσια και ο ΕΝΦΙΑ,
4. Την αύξηση του κόστους παραγωγής,
5. Τις πολύ χαμηλές τιμές ειδικά σε βασικά προϊόντα που μειώνουν δραστικά το αγροτικό εισόδημα, οδηγούν χιλιάδες αγρότες στην φτώχεια και τον αφανισμό.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι οι αγωνιστικές διεκδικήσεις είναι μονόδρομος. Οι όποιες κατακτήσεις πραγματοποιήθηκαν μέσω σκληρών αγώνων, κανείς δεν χάρισε τίποτε και σε κανέναν, ούτε υπάρχουν σωτήρες που θα έρθουν και θα δώσουν λύσεις, πολύ περισσότερο όταν επί της ουσίας συμφωνούν με την ΚΑΠ της ΕΕ που αποτελεί το εργαλείο συγκέντρωσης γης και παραγωγής στα χέρια επιχειρηματιών κα μεγαλοαγροτών.

Αποφασίστηκε το επόμενο δίμηνο να πραγματοποιηθούν πανελλαδικές ημέρες δράσεις συντονισμένα σε κάθε περιοχή.
  • Στον ΕΛΓΑ απαιτώντας αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του, μείωση των υπέρογκων ασφαλίστρων, να ασφαλίζεται το σύνολο της παραγωγής από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, να αποζημιώνεται στο 100% της παραγωγής και του κεφαλαίου όποιος έχει πάθει ζημιά.
  • Στον ΟΓΑ για να απαιτήσουμε να υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη όλων των αγροτών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μην σκεφτούν καν να υλοποιήσουν την επιδίωξη για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς αγροτών και κτηνοτρόφων που οφείλουν στο ΟΓΑ, και επιδιώκουν με την συγκρότηση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
  • Σε τράπεζες και εφορίες για τα χαράτσια, και μείωση των οφειλών των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, οι οποίες αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, σε ποσοστό 30% και για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ.
  • Να συνεχιστεί η δραστηριότητα στους κτηνοτρόφους διεκδικώντας άμεση και ουσιαστική αποζημίωση και προστασία από τον καταρροϊκό πυρετό. Να δίνονται οι ενισχύσεις στον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου και όχι στους βοσκότοπους που με τον αποχαρακτηρισμό τους θα μειώσουν δραστικά το εισόδημα των κτηνοτρόφων.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των αγροτικών Μπλόκων απεύθυνε αγωνιστικό κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν μαζικά και μαχητικά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται από το ΠΑΜΕ το Σάββατο 1η Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα με κεντρικό ζήτημα την ανεργία.
Η ανεργία μας αφορά όλους. Χιλιάδες γιοί και θυγατέρες αγροτών και κτηνοτρόφων είναι άνεργοι. Η συμμετοχή οργανωμένα αγροτών και κτηνοτρόφων, Ομοσπονδιών, Επιτροπών Αγώνα και Αγροτικών Συλλόγων με αποφάσεις τους θα αναδείξουν για μια ακόμη φορά την οξύτητα και των αγροτικών προβλημάτων.

Μετά από αυτές τις πανελλαδικές δράσεις, θα υπάρξει νέα πανελλαδική σύσκεψη της Επιτροπής των Μπλόκων που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Γενάρη, θα εξετάσει την ως τότε δράση και θα αποφασίσει για την συνέχεια και την μορφή των κινητοποιήσεων διεκδικώντας να ανακόψουμε την επίθεση και να έχουμε κατακτήσεις που θα δώσουν ανάσες.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι:
  • Μακρακώμης 
  • Στυλίδας –Αιχιναίων 
  • Πελασγίας 
  • Ενωτ. Αγρ. Συλ. Λοκρίδας

Διαβάστε περισσότερα: http://www.gkordis.com/2014/10/blog-post_971.html#ixzz3H3c2aSYd

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα δρομολόγια για τα πανέμορφα Λιχαδονήσια από 18/6/2016 (Ώρες-Τιμές)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Ευρωσιναϊτικό Κέντρο του Ιδρύματος Όρους Σινά (ΙΟΣ) της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά, στην Τραγάνα Λοκρίδος.(φωτο)