Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Μια ακόμη φοροαπαλλαγή έχει βάλει στο τραπέζι το υπουργείο Οικονομικών. Είναι η μείωση του τεκμηρίου των ΙΧ και μάλιστα αναδρομικά, δηλαδή από τη χρήση 2014. Από το συνολικό πακέτο των φορολογικών ελαφρύνσεων δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα αυτοκίνητα και στο στόχαστρο έχουν μπει τα τεκμήριά τους που «ενοχλούν» εκατομμύρια φορολογούμενους, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν κρύβουν ούτε ένα ευρώ εισόδημα και έκαναν το «λάθος» θα αγοράσουν κάποια στιγμή ένα όχημα μεγάλου κυβισμού.

«Αυτό που έγινε με τα τεκμήρια των αυτοκινήτων το 2010 ήταν μια υπερβολή», λέει ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που έχει επεξεργαστεί το σχέδιο μείωσης των τεκμηρίων. «Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στη μείωση των τεκμηρίων όχι μόνο για τα οχήματα μεγάλου κυβισμού, αλλά και για τα μεσαία. Ακόμη και ένα 1.600άρι έχει τσουχτερό τεκμήριο».



Το τεκμήριο για ένα όχημα 1.600 κυβικών εκατοστών είναι 6.400 ευρώ εφόσον είναι ηλικίας έως πέντε ετών και μειώνεται κατά 30% εφόσον είναι ηλικίας από πέντε έως δέκα ετών. Για ηλικία μεγαλύτερη των δέκα ετών το τεκμήριο μειώνεται κατά 50%. Ωστόσο, αν σε αυτό το τεκμήριο προστεθεί και η τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης που είναι 3.000 ευρώ για τον άγαμο και 5.000 ευρώ για τον έγγαμο γίνεται κατανοητό ότι ακόμη και η κατοχή εντός μεσαίου κυβισμού οχήματος μπορεί να οδηγήσει σε υπερφορολόγηση.

Η αλλαγή που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών και έχει παραδοθεί στο Μέγαρο Μαξίμου το οποίο θα λάβει και την τελική απόφαση για το χρόνο υλοποίησής του, προβλέπει τη μείωση του τεκμηρίου των ΙΧ κατά 30% έως 40%. Και αυτό θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2014. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι φορολογούμενοι θα δουν το όφελος από το επόμενο εκκαθαριστικό της εφορίας. Και ποιο θα είναι το όφελος. Για πολλούς θα είναι διπλό.

Πρώτον, οι φορολογούμενοι με μηδενικό ή χαμηλό πραγματικό εισόδημα θα κληθούν να πληρώσουν λιγότερο φόρο για το τεκμαρτό τους εισόδημα. Δεύτερον, οι φορολογούμενοι που έχουν οχήματα άνω των 1.929 κυβικών και ηλικίας έως δέκα ετών θα κληθούν να πληρώσουν μειωμένο φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το όχημά τους. Ο συγκεκριμένος φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 5% επί του τεκμηρίου για οχήματα έως 2.500 κυβικών και με συντελεστή 10% για οχήματα υψηλότερου κυβισμού.

(Πηγή: capital.gr)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)