Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου οι δημαιρεσίες στους Δήμους

Αναρτήθηκε: 04.09.2014
dimotiko-symboylioΣύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο η εκλογή των µελών του Προεδρείου του ∆ηµοτικού Συµβουλίου για τη δηµοτική περίοδο 2014-2019 γίνεται την Κυριακή, 7 Σεπτεµβρίου 2014 µε την έναρξη της δηµοτικής περιόδου και την Κυριακή 5 Μαρτίου 2017, κατά το τρίτο έτος αυτής. Η πρόσκληση στους συµβούλους του νέου ∆ηµοτικού Συµβουλίου, για την εκλογή των µελών του Προεδρείου του και των µελών της Οικονοµικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, απευθύνει ο σύµβουλος του επιτυχόντος συνδυασµού, ο οποίος έχει εκλεγεί µε τις περισσότερες ψήφους.
Για να μπορέσει να λειτουργήσει το ∆ηµοτικό Συµβούλιο, θα πρέπει να συγκροτηθεί σε σώµα, µε την εκλογή όλων των µελών του Προεδρείου του. Το Προεδρείο αποτελείται από τον Πρόεδρο, ο οποίος προέρχεται από την παράταξη της πλειοψηφίας του ∆ηµοτικού Συµβουλίου, τον Αντιπρόεδρο, που προέρχεται από την παράταξη της µείζονος µειοψηφίας του ∆ηµοτικού Συµβουλίου, και τον Γραµµατέα, ο οποίος προέρχεται από τις παρατάξεις της ελάσσονος µειοψηφίας (εν συνόλω) του ∆ηµοτικού Συµβουλίου.
Η πρόσκληση για τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου επιδίδεται ή γνωστοποιείται στους συµβούλους  3 τουλάχιστον πλήρεις ηµέρες πριν από την ηµέρα που ορίζεται για τη συνεδρίαση. Στην περίπτωση που ο σύµβουλος του επιτυχόντος συνδυασµού πουπλειοψήφησε δεν εκδώσει πρόσκληση, τότε αυτή δεν εκδίδεται από τον επόµενο σε σταυρούς προτίµησης σύµβουλο, αλλά το δηµοτικό συµβούλιο συνέρχεται αυτοδικαίως,  χωρίς δηλ. πρόσκληση, στις 7 Σεπτεµβρίου 2014, στις 10:00 π.µ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του δηµοτικού συµβουλίου και για τη δεύτερη θητεία του Προέδρου δηµοτικού συµβουλίου, την Κυριακή 5 Μαρτίου 2017, στις 10:00 π.µ. στη αίθουσα συνεδριάσεων του δηµοτικού συµβουλίου.
Η συνεδρίαση
Στη συνεδρίαση προεδρεύει ο δηµοτικός σύµβουλος που συνεκάλεσε το συµβούλιο. Ο ίδιος σύμβουλος αναθέτει σε έναν υπάλληλο του ∆ήµου καθήκοντα ειδικού γραµµατέα του Συµβουλίου για την τήρηση των πρακτικών της εκλογής.
Ο ειδικός γραµµατέας τηρεί πρακτικό µόνο για την εκλογή του Προεδρείου και των µελών της Οικονοµικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Η συνεδρίαση για την εκλογή του Προεδρείου, καθώς και για την εκλογή των µελών της Οικονοµικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, η οποία ακολουθεί, είναι ειδική και πραγµατοποιείται µόνο για το σκοπό αυτό, δηλ. µετά την εκλογή του Προεδρείου του ∆ηµοτικού Συµβουλίου και των µελών των επιτροπών. Η συνεδρίαση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου για την ανάδειξη των µελών του Προεδρείου δεν είναι υποχρεωτικά δηµόσιες.
Ψηφοφορία
Αφού διαπιστωθεί η απαρτία της συνεδρίασης, τα µέλη του ∆ηµοτικού Συµβουλίου εκλέγουν χωριστά για κάθε αξίωµα τα µέλη του Προεδρείου µε µυστική ψηφοφορία. ∆ηλαδή η ψηφοφορία διενεργείται µε ψηφοδέλτια στα οποία αναγράφονται τα ονόµατα των υποψηφίων.
Περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν από  την σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών και συγκεκριμένα στην σελίδα 13.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)