Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα κόμματα γίνονται εταιρείες και όσοι τα ενισχύουν «φακελώνονται» – Τι προβλέπει νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων


Ιδιωτικοποιείται η πολιτική δράση, φακελώνονται οι πολίτες, ενώ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ παραδίδουν με τις ευλογίες της τρόικας τη λειτουργία των κομμάτων στους επιχειρηματίες, καθώς με νομοσχέδιο που καταρτίζεται, η χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων θα είναι ονομαστική και θα γίνεται μέσω τραπεζικών καταθέσεων, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών».
Η εφημερίδα κάνει λόγο για ριζική ανατροπή στη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων η οποία έρχεται με νομοσχέδιο που κατέθεσε η συγκυβέρνηση στη Βουλή και το οποίο θα ψηφιστεί το φθινόπωρο.
Στο όνομα του «Ελέγχου των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», θεσμοθετεί ουσιαστικά τη λειτουργία των πολιτικών σχηματισμών στα πρότυπα των ανωνύμων εταιρειών, επιβάλλει τον έλεγχο των οικονομικών τους από τράπεζες και επιχειρηματίες, ενώ νομοθετεί και το «φακέλωμα» των πολιτών που ενισχύουν πολιτικούς φορείς, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Η εφημερίδα μάλιστα διερωτάται γιατί σιωπούν όλα τα κόμματα για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ρυθμίζει τα οικονομικά τους, ενώ σχολιαζει ότι εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μέχρι στιγμής ούτε το ΚΚΕ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκδώσει ανακοίνωση για το θέμα.
Το φακέλωμα
Σύμφωνα με την εφημερίδα: Η πρώτη ανατροπή που φέρνει το νομοσχέδιο στα μέχρι τώρα ισχύοντα για τη χρηματοδότηση των κομμάτων είναι η πλήρης και από το πρώτο λεπτό του ευρώ ονομαστικοποίηση όλων των οικονομικών εισφορών που θα δίνονται σε πολιτικούς φορείς. Εισφορές – συνδρομές μέχρι 1.500 ευρώ θα μπορούν να δίνονται απευθείας στα κόμματα και εισφορές μέχρι 500 ευρώ στα πολιτικά πρόσωπα (πολιτευτές, βουλευτές, ευρωβουλευτές).
Για αυτές τις εισφορές ο αποδέκτης θα πρέπει να κόβει απόδειξη ή να δίνει το γνωστό κουπόνι. Σε κάθε περίπτωση θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο και ο ΑΦΜ ή ο αριθμός Δελτίου Ταυτότητας του χρηματοδότη. Για υψηλότερα ποσά, η χρημοτόδοτηση θα γίνεται υποχρεωτικά μέσω τραπέζης.
Οι πολιτικοί φορείς υποχρεούνται να έχουν το πολύ τρεις τραπεζικούς λογαριασμούς αποκλειστικά σε ελληνικές τράπεζες, τα μορφωτικά τους ιδρύματα δύο και τα πολιτικά πρόσωπα το πολύ έναν λογαριασμό. Επίσης υποχρεούνται να κρατούν λογιστικά βιβλία Γ” Κατηγορίας.
Με δεδομένο ότι η χρηματική προσφορά σε ένα κόμμα είναι εκδήλωση πολιτικού φρονήματος, οι πολίτες θα φακελώνονται για το φρόνημά τους σε δύο πηγές: στις τρτάπεζες για τα ποσά πάνω από 1.500 ευρώ και στα κόμματα για μικρότερες οικονομικές προσφορές. Όλα αυτά τα στοιχεία των πολιτών θα είναι υποχρεωτικά στη διάθεση της επιτροπής που θα ελέγχει τα οικονομικά των κομμάτω, ώστε να γίνεται ταυτοποίηση εάν πρόκειται για πραγματικά πρόσωπα.

Διαβάστε επίσης:

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)