Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αγρότες: Μόνη λύση η καταστροφή της παραγωγής. Βουτιά στις τιμές των οπωροκηπευτικών. 09 Αυγ 2014

Αγρότες: Μόνη λύση η καταστροφή της παραγωγής. Βουτιά στις τιμές των οπωροκηπευτικών.

 Αγρότες: Μόνη λύση η καταστροφή της παραγωγής .Βουτιά στις τιμές των  οπωροκηπευτικών.

Tην καταστροφή των φορτίων με ροδάκινα που επέστρεψαν στη χώρα μας λόγω του ρωσικού εμπάργκο προκρίνουν ως μόνη λύση οι παραγωγοί Ημαθίας και Κοζάνης, καθώς, όπως αναφέρουν, πρόκειται για ευπαθή προϊόντα που δεν μπορούν να διατηρηθούν για να μοιρασθούν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Παράλληλα , όπως αναφέρουν η πολτοποίηση τους, θα έριχνε την τιμή στα 5 λεπτά το κιλό, πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής.

Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από την ΕΕ, κάνοντας λόγο για "καταστροφή". Μόνο στο νομό Ημαθίας, 9.000 τόνοι από ροδάκινα παραμένουν στα ψυγεία, με το 50% της παραγωγής να προορίζονταν για τη ρωσική αγορά. Παράλληλα, για τη Ρωσία προορίζεται και σειρά άλλων οπωροκηπευτικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του ροδάκινου στις εγχώριες λαϊκές αγορές μειώθηκε στα 40 λεπτά το κιλό.

Σε σύσκεψη των παραγωγών στη Βέροια αποφασίστηκε η συγκρότηση κοινού μετώπου με ομάδες παραγωγών της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, οι οποίες συμμετέχουν στην Περιφερειακή Ένωση Διακινητών Φρούτων και Λαχανικών (AREFEL), ώστε να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση και διεκδίκηση στις Βρυξέλλες.

Τη Δευτέρα το απόγευμα οι παραγωγοί Κοζάνης και Ημαθίας θα πραγματοποιήσουν νέα σύσκεψη, ενώ την Τρίτη θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξη Γιώργο Καρασμάνη στις 2 μετά το μεσημέρι. Οι παραγωγοί ζητούν αποζημιώσεις τόσο για το κόστος παραγωγής όσο και για το κόστος καταστροφής των προϊόντων τους.

"Πολλαπλάσιες θα είναι για την ελληνική αγορά οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο, καθώς υποχωρούν σε όλη την Ευρώπη οι τιμές των φρούτων και των οπωροκηπευτικών" προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ ο Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής διακίνησης φρούτων λαχανικών και χυμών.

Πρόσθεσε δε, ότι μόνο το Σάββατο, πρώτη ημέρα του εμπάργκο, η τιμή της ντομάτας στην Ισπανία υποχώρησε κατά 40%....

Την ίδια ώρα, τη λίστα με τα ελληνικά προϊόντα στα οποία η Ρωσία επιβάλει εμπάργκο αναμένει η ελληνική κυβέρνηση. Tα «ρωσικά κενά» σε ελληνικά και ευρωπαϊκά προϊόντα σπεύδει να καλύψει με συντονισμένες διπλωματικές κινήσεις η Άγκυρα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)