Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ: γεγονότα και αριθμοί

 
Η ΕΕ εισάγει περισσότερο από το 50% της ενέργειας που καταναλώνει και αυτό την κάνει ευάλωτη στους προμηθευτές της, όπως είναι η Ρωσία. Για το λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σχέδιο, που συζητήθηκε αυτή την εβδομάδα στο ΕΚ, για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ από το εξωτερικό.
Η ΕΕ εισάγει το 53% της ενέργειας που καταναλώνει. Το 90% αυτών των εισαγωγών είναι αργό πετρέλαιο, το 66% φυσικό αέριο και το 42% στερεά καύσιμα, όπως ο άνθρακάς.
Το 2013 η δαπάνη για την εισαγωγή ενέργειας ήταν περίπου 400 δισεκατομμύρια ευρώ (περισσότερο από το 20% των συνολικών εισαγωγών).
Επίσης, η ΕΕ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ένα μόνο προμηθευτή, τη Ρωσία, που την προμηθεύει με το ένα τρίτο του εισαγόμενου πετρελαίου, το 39% του αερίου και το 26% των στερεών καυσίμων, ενώ έξι χώρες εξαρτώνται αποκλειστικά από αυτήν για την εισαγωγή φυσικού αερίου.
Στόχος της ΕΕ είναι να περιορίσει αυτή την εξάρτηση και να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια διαφοροποιώντας τις ενεργειακές της πηγές και τους προμηθευτές. Επιδιώκει επίσης να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας, να αυξήσει την παραγωγή αλλά και τη συνεργασία της με τρίτες χώρες Τέλος προωθεί την επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αυτές και άλλες δράσεις παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάιο στο πλαίσιο της νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Ενέργειας και Ασφάλειας η οποία συζητήθηκε στην επιτροπής Ενέργειας και Βιομηχανίας του ΕΚ στις 22 Ιουλίου.
Ο επικεφαλής της επιτροπής και πρώην πρόεδρος του ΕΚ, JerzyBuzek (ΕΛΚ, Πολωνία), δήλωσε ότι "η ενεργειακή ασφάλεια θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις εργασίες της επιτροπής τους επόμενους μήνες. Το θέμα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για όλους μας".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)