Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Λαμία: Στο “κόκκινο” ο υδράργυρος-Για ακόμη 24 ώρες θα διατηρηθούν συνθήκες καύσωνα στις περισσότερες περιοχές

Λαμία: Στο κόκκινο ο υδράργυρος Για ακόμη 24 ώρες θα διατηρηθούν συνθήκες καύσωνα στις περισσότερες περιοχές
Η πιο ζεστή ημέρα του καλοκαιριού είναι η σημερινή, καθώς σε πολλές περιοχές της χώρας, ο υδράργυρος  «χτύπησε» κόκκινο, αγγίζοντας ακόμη και τους 41 βαθμούς Κελσίου.
Στην Λαμία ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στους 40° κελσίου και η ατμόσφαιρα κυριολεκτικά ήταν αποπνικτική ενώ παρόμοιο σκηνικό θα υπάρχει και για αύριο Σάββατο.
Μάλιστα, το διήμερο 17-18 Αυγούστου η αυξημένη υγρασία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες θα έχουν ως αποτέλεσμα έντονο αίσθημα δυσφορίας σε αρκετές περιοχές. Η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να ξεκινήσει από την Κυριακή.
Αναλυτικά ο καιρός για αύριο:
Το Σάββατο, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος,  με τοπικές νεφώσεις να κάνουν την εμφάνισή τους από το μεσημέρι στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και πιθανώς τοπικά 7 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ ενισχυόμενοι το βράδυ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά και βόρεια, όπου η μέγιστη θα φτάσει κατά τόπους τους 36 με 37, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και κατά τόπους θα φτάσει τους 38 με 40 και πιθανόν τους 41 βαθμούς Κελσίου.
Την Κυριακή, στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρους όμβρους ή καταιγίδες κυρίως στα βόρεια. Τα φαινόμενα κατά τόπους πιθανώς να είναι έντονα και μικρής διάρκειας. Στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός αναμένεται αρχικά αίθριος, ενώ από το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις καθώς τοπικά στα πελάγη θα φτάσουν τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, ως και 10 βαθμούς.
Σε ετοιμότητα το ΕΣΥ για περιστατικά λόγω του καύσωνα
Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υγείας επισημαίνει πως τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να διαχειριστούν τα ενδεχόμενα περιστατικά λόγω του καύσωνα.
Παράλληλα, η γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας συστήνει στις ευπαθείς ομάδες, ιδίως παιδιά, ηλικιωμένους και ασθενείς, να είναι πολύ προσεκτικοί στην έκθεσή τους στον ήλιο μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή.
Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ, τις επόμενες πέντε ημέρες σε όλη τη χώρα θα επικρατήσουν υψηλές θερμοκρασίες, ενώ σε ορισμένες περιοχές το θερμόμετρο θα ξεπεράσει και τους 41 βαθμούς Κελσίου.
Οδηγίες από το υπουργείο Υγείας
Τα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα είναι τα εξής:
- Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως.
- Αναζήτηση σκιερών και δροσερών μερών.
- Προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα, κάλυψη κεφαλής ( χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ.λπ.
- Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.
- Ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή, όπως:
1. Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών.
2. Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.
3. Ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.
- Συχνά ντους.
- Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά.
Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα, που είναι:
- Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
- Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.ά.
- Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων).
Συστήνεται κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)