Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νέο ΕΣΠΑ: Αποκλειστικό πρόγραμμα για τους ΟΤΑ για να αντιμετωπιστούν στοιχειώδεις ανάγκες

Αναρτήθηκε: 11.07.2014
imagesΜε τη βεβαιότητα ότι η νέα δημοτική περίοδος θα εξακολουθήσει να είναι εξαιρετικά δύσκολη αλλά και με σαφείς αιχμές κατά των κυβερνητικών επιλογών που έχουν πλήξει τη λειτουργία της αλλά και όσων σχεδιάζονται και  δρομολογούνται για την επόμενη περίοδο,  ξεκίνησαν στη Λάρισα  την Παρασκευή, οι εργασίες της ενημερωτικής συνάντησης νεοεκλεγμένων αιρετών από τις περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, που διοργανώνει η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και την ΕΕΤΑΑ.
Παράλληλα εκφράστηκε η αγωνία να μπορέσει η Αυτοδιοίκηση της χώρας να είναι  έτοιμη για να αξιοποιήσει, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, τους πόρους του ΕΣΠΑ στη νέα προγραμματική περίοδο, προκειμένου να διασφαλίσει πηγές χρηματοδότησης για έργα και προγράμματα εξαιρετικά απαραίτητα στην παρατεταμένη επενδυτική ανομβρία που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι δήμοι της χώρας.
Ειδικότερα σε ότι αφορά στις δυσκολίες, όπως τόνισε ο δήμαρχος Λάρισας και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ Κώστας Τζανακούλης για πρώτη φορά  οι νέες δημοτικές αρχές αναλαμβάνουν με μεγάλη καθυστέρηση τα καθήκοντά τους, την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ οι υφιστάμενες δεν μπορούν να πάρουν αποφάσεις, με αποτέλεσμα  πολλά ζητήματα δεν προχωρούν ή δεν μπορούν να τελεσφορήσουν. Σε συνδυασμό δε με την γραφειοκρατία του συγκεντρωτικού μας κράτους, τα πράγματα χειροτερεύουν ακόμη περισσότερο.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης υπογράμμισε ότι δεν είναι μόνο το γεγονός ότι   η κεντρική εξουσία δεν πίστεψε και δεν στήριξε την αποκέντρωση, είναι και άλλες κοινωνικές, οικονομικές και άλλες δυνάμεις που επηρεάζουν την κοινωνία και δεν θέλουν την αποκέντρωση, γιατί προτιμούν ένα συγκεντρωτικό σύστημα για να προωθήσουν τα σχέδια και τις δουλειές τους, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Ρίζος Κομήτσας  χαρακτήρισε προμελετημένο το σχέδιο απαξίωσης της Αυτοδιοίκησης της χώρας. Πρώτα συκοφαντήθηκε και μετά καταληστεύτηκε, σημείωσε χαρακτηριστικά. Εξέφρασε δε την ευχή να μην γίνουν περαιτέρω μειώσεις στα οικονομικά των δήμων και να μη συνεχίσουν οι κυβερνώντες να εκθέτουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως συμβαίνει με το θέμα της αξιολόγησης – μια διαδικασία κατά βάθος σωστή – που με το σύστημα της ποσόστωσης η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους αιρετούς ως ενδιάμεσα όργανα για  να γίνουν απολύσεις. Και καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας απευχήθηκε να μετατραπεί η Αυτοδιοίκηση σε εισπρακτικό μηχανισμό φόρων για να λειτουργήσουν οι δομές των δήμων.
Σε ότι αφορά στο νέο ΕΣΠΑ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σημείωσε ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι πάρα πολύ δύσκολα και κρίσιμα για την Αυτοδιοίκηση, πρώτον, γιατί κλείνει το ΕΣΠΑ και δεύτερον, γιατί ανοίγει το ΣΕΣ. Γι αυτό υπογράμμισε την ανάγκη η  Αυτοδιοίκηση να κινηθεί συλλογικά, με κοινωνικό διάλογο και με συνεργασίες, γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, το νέο ΕΣΠΑ έχει διαφορετική στρατηγική, την οποία πρέπει η Αυτοδιοίκηση να την κατανοήσει γρήγορα, για να μπορέσει να συμμετάσχει και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των πολιτών. Ωστόσο, ο κ. Αγοραστός σημείωσε ότι τα χρήματα δεν φτάνουν και ζήτησε περισσότερους πόρους.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, αναφερόμενος στο θέμα, υπογράμμισε ότι η συνεργασία είναι η δύναμη της Αυτοδιοίκησης. Ωστόσο σημείωσε ότι η σχέση δεν είναι «προϊσταμένου – υφισταμένου» αλλά ισότιμων  εταίρων, ενώ παράλληλα επανέλαβε ότι μετά την τεράστια μείωση των ΚΑΠ και τον εκμηδενισμό της ΣΑΤΑ, είναι ανάγκη να υπάρξει διακριτό  πρόγραμμα  στο νέο ΕΣΠΑ, το οποίο θα το διαχειρίζονται αποκλειστικά οι δήμοι.
Σημείωσε δε ότι ησχετική  πρόταση που είχε καταθέσει η ΚΕΔΕ βρήκε «αδιαπέραστο τοίχος» στο υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά την επανέφερε ο νέος υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος. Μάλιστα, όπως είπε, τα καινούργια αυτοδιοικητικά όργανα θα πρέπει να το έχουν ως άμεση προτεραιότητα, «διαφορετικά οι δήμοι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε στοιχειώδεις ανάγκες».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)