Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το νέο ΕΣΠΑ και οι Δήμοι

Αναρτήθηκε: 18.06.2014
espa-2014-2020Είναι γνωστό ότι μέχρι το 2020, για το σύνολο της χώρας, βασικό χρηματοδοτικό επενδυτικό εργαλείο αποτελεί το νέο ΕΣΠΑ. Για τους δήμους, η σπουδαιότητα του ΕΣΠΑ πολλαπλασιάζεται εάν υπολογιστεί η ανεπάρκεια των εθνικών πόρων για δημοτικές επενδύσεις. Δύο επιχειρήματα είναι αρκετά για να επαληθεύσουν τα παραπάνω:
α) Το 2009 η ΣΑΤΑ στους δήμους ανήλθε σε 1.107 εκατ. €. Το 2014 δεν θα ξεπεράσει τα 180 εκατ. €.
β) Όπως τονίζεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015 – 2018, που αποτελεί πλέον νόμο του κράτους, το «εθνικό σκέλος» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) θα ανέρχεται σε 700 εκατ. € ετησίως και θα καλύπτει τις ανάγκες χρηματοδότησης όλης της κεντρικής και γενικής κυβέρνησης. Επομένως, το νέο ΕΣΠΑ αποτελεί όχι εναλλακτική αλλά τη βασική χρηματοδοτική πηγή των δήμων για την επόμενη, τουλάχιστον, δημοτική περίοδο.
Το νέο ΕΣΠΑ εμπεριέχει σειρά χαρακτηριστικών που το κάνουν να διαφοροποιείται από το τρέχον. Όσο και να μην φαίνεται, ακόμα και ο τίτλος του δεν είναι ο ίδιος. ΕΣΠΑ πλέον σημαίνει Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης. Φυσικά οι διαφορές δεν είναι μόνο στον τίτλο. Το νέο ΕΣΠΑ είναι, ιδιαίτερα για τους δήμους, άκρως ανταγωνιστικό, απαιτητικό με πολλές δυσκολίες όσον αφορά στην παρακολούθηση και προσαρμογή στις τεχνικές, επιστημονικές, διοικητικές, γραφειοκρατικές απαιτήσεις του. Δυστυχώς το νέο ΕΣΠΑ σχεδιάστηκε, για άλλη μία φορά άκρως συγκεντρωτικά, χωρίς ουσιαστικά να γίνει αποδεκτή καμία πρόταση της ΚΕΔΕ. Όλοι καταλαβαίνουν ότι για το σύνολο των δήμων θα υπάρξουν ανάγκες προσαρμογής. Για μία μεγάλη κατηγορία όμως δήμων και κυρίως του μικρούς, ορεινούς και νησιώτικους ΟΤΑ που δεν διαθέτουν το κατάλληλο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό, υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος ουσιαστικού αποκλεισμού τους από το ΕΣΠΑ.
Για τους παραπάνω λόγους η σημασία αξιοποίησης του νέου ΕΣΠΑ γίνεται πλέον κοινός τόπος σε όλους τους αυτοδιοικητικούς. Για να μπορέσεις όμως να αξιοποιήσεις ένα πρόγραμμα θα πρέπει πρώτα από όλα να έχεις έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση – ενημέρωση. Δεν είναι τυχαίο ότι το πρόσφατο άρθρο στο Localit «Με ποιους όρους συμμετέχουν οι δήμοι στο νέο ΕΣΠΑ» της Κ. Μήτσου, έτυχε υψηλής αναγνωσιμότητας, σύμφωνα με τα «κτυπήματα» στο site μας.
Με βάση τα παραπάνω και ανταποκρινόμενοι στην επιθυμία των αναγνωστών και στις ανάγκες που έχουν προκύψει ή θα προκύψουν, δημιουργούμε στο localit.gr ειδικό αφιέρωμα με τίτλο «Το νέο ΕΣΠΑ και οι δήμοι». Στο αφιέρωμα αυτό θα εντάσσονται όλα τα θέματα, επικαιρότητας και μη, που απασχολούν ή θα απασχολήσουν τους δήμους σχετικά με το ΕΣΠΑ.
Είναι γεγονός ότι σήμερα οι πληροφορίες σχετικά με το νέο ΕΣΠΑ είναι περιορισμένες. Ως ξεκίνημα προγραμματίζουμε τον επόμενο μήνα με βάση το πρόσφατο κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «για την έγκριση ορισμένων στοιχείων του συμφώνου εταιρικής σχέσης με την Ελλάδα» και το σχετικό κείμενο του Υπουργείου Ανάπτυξης να περιγράψουμε τις απαιτήσεις στις πολιτικές ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης που ενδιαφέρουν πρωτίστως τους δήμους, όπως επίσης για κάθε ένα ξεχωριστά τα νέα χρηματοδοτικά τους εργαλεία (Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων, Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις, Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη).
Επίσης προγραμματίζουμε το μήνα αυτό να υπάρξει άρθρο σχετικά με την αξιολόγηση της ικανότητας των «δικαιούχων» να υλοποιούν πράξεις συγχρηματοδοτούμενων έργων ή με απλά λόγια, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τι πρέπει να κάνει ο δήμος για να διαχειριστεί από μόνος του έργα του, στο ΕΣΠΑ.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)