Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα πάρκα κομποστοποίησης

Τα πάρκα κομποστοποίησης είναι μια βιώσιμη μέθοδος διαχείρισης οργανικών αποβλήτων αστικής ή γεωργικής προέλευσης που λειτουργεί αποκεντρωμένα και απευθύνεται σε μικρές κοινότητες, γειτονιές πόλεων, αγροκτήματα,ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις.Η μέθοδος επεξεργάζεται τα απόβλητα σε δύο φάσεις, την αρχική που είναι η προκομποστοποίηση σε ειδικό πλαστικό κάδο(120-240 lt) με χρήση ενεργών μικρο-οργανισμών που έχει σύστημα απορροής και συλλογής υγρών και την τελική φάση που είναι ξύλινος και μεταλλικός κάδος 3 κυβικών μέτρων με δύο διαμερίσματα επεξεργασίας, με χρήση γεωσκωλήκων.
Μπορεί να διαχειριστεί τόσο φυτικά όσο και ζωικά απόβλητα με την ίδια αποτελεσματικότητα. Δεν παράγει καθόλου μεθάνιο, είναι εντελώς κλειστό σύστημα και δεν διαχέει κανένα είδους απόβλητο στο περιβάλλον .
Έχει ελάχιστη έως μηδενική κατανάλωση ενέργειας και επειδή είναι περιφερειακά αποκεντρωμένο δεν καταναλώνει καύσιμα για μεταφορές όταν εφαρμόζεται σε αστικές ή αγροτικές περιοχές.
Η εφαρμογή της μεθόδου προσφέρει αξιόλογη απασχόληση και είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και συλλόγους ενεργών πολιτών.
Σε αστικές περιοχές μπορεί να εγκατασταθεί σε πάρκα η περιαστικά δάση αλλά και άλλους ελεύθερους χώρους και το τελικό προϊόν να χρησιμοποιηθεί τοπικά σαν βελτιωτικό εδάφους.
Είναι η μοναδική μέθοδος μεσαίας κλίμακας κομποστοποίησης και καλύπτει το κενό ανάμεσα στην οικιακή κομποστοποίηση και την βιομηχανική κομποστοποίηση με το πλεονέκτημα της πολύ καλύτερης ποιότητας στο τελικό προϊόν.
Το τελικό προϊόν που παράγεται είναι πολύ υψηλής ποιότητας πλούσιο σε χουμικά και φουλβικά οξέα.
Τα πάρκα κομποστοποίησης διαθέτουν στην αγορά όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται κάθε ενδιαφερόμενος αλλά και συμβουλευτικές υπηρεσίες για επιτυχημένα αποτελέσματα.
Αυτά αποτελούνται από του πλαστικούς κάδους προ-κομποστοποίησης (120-240 lt) αξίας μεταξύ 90-120 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος.(παραμονή υλικού για 14 ημέρες)
Τον τελικό κάδο των 3 κμ αξίας 900 ευρώ (παραμονή του υλικού για 3-4 μήνες)
Κλαδοτεμαχιστή από την αγορά αξίας από 1500 ευρώ και πάνω.
Κυλινδρικό κόσκινο αξίας από 700 ευρώ (χειροκίνητο) η 1500 ευρώ (ηλεκτρικό)
ένα βασικό αρχικό σύστημα αποτελείται από 4-5 κάδους 120lt και 1-2 των 3 κμ και μπορούν να διαχειριστούν τα οργανικά από 20-30 κατοικίες δηλαδή 60-100 άτομα που παράγουν 35-60 κιλά οργανικά την ημέρα.
Οι λοιποί εξοπλισμοί (κλαδοτεμαχιστής και κόσκινο) μπορούν να εξυπηρετήσουν πολύ μεγαλύτερο δυναμικό έως και 50 κάδων των 3 κμ(2000-3000 κάτοικοι)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)