Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο


Enlarge fontsReduce fonts
PrintEmailBack
ΚΥΨΕΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΚΥΨΕΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Στο πλαίσιο της δράσης της, η Γ.Γ.Ν.Γ.  επιχειρεί να αναπτύξει ένα σύνολο δράσεων και προγραμμάτων που έχουν σαν στόχο την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι- όπως η ανεργία, η έλλειψη ευκαιριών στην επαρχία, η απουσία εκτεταμένων προγραμμάτων επιμόρφωσης των νέων μετά την βασική εκπαίδευση στα σχολεία, ο εθισμός σε ουσίες κτλ- αλλά και η δημιουργία ενός πλαισίου ανάπτυξης για την ελληνική νεολαία που θα ενισχύει την επιχειρηματικότητα, την πρωτοβουλία και την δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων.
Κινούμενη σε αυτό το πλαίσιο και ως τελικός δικαιούχος προγραμμάτων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007- 2013 (ΕΣΠΑ 2007-2013), η Γ.Γ.Ν.Γ. ανέλαβε τον σχεδιασμό και την ολοκλήρωση του έργου «Κυψέλες Επιχειρηματικότητας». Οι κυψέλες επιχειρηματικότητας είναι ένα αρκετά ελπιδοφόρο και φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο συνίσταται κυρίως στην υποστήριξη νέων ανθρώπων που έχουν διακριθεί ή θα διακριθούν σε διαγωνισμού επιχειρηματικότητας ή καινοτομίας. Μέσω της εντατικής εκπαίδευσης, της ανάπτυξης των επιχειρηματικών δεξιοτήτων των νέων αλλά και την ενθάρρυνση και παρακίνηση τους, γενικότερα, επιχειρείται η πραγματοποίηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων.

Επιπλέον, το αντικείμενο του προγράμματος είναι η παροχή πληροφόρησης, δικτύωσης εκκολαπτόμενων επιχειρηματιών μεταξύ τους αλλά και με φορείς που δυνητικά μπορούν να τους υποστηρίξουν, καθώς και η προώθηση συνεργασιών.

Ειδικότερα οι στόχοι του έργου είναι οι εξής:

1) Προώθηση της επιχειρηματικότητας των νέων, ανάπτυξη του επιχειρηματικού πνεύματος, των δεξιοτήτων διαχείρισης και οργάνωσης και η εξοικείωση της νεολαίας σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας.
2) Αποτελεσματικότερη σύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με την αγορά εργασίας.
3) Ίδρυση εμπορικών ή κοινωνικών επιχειρήσεων βασισμένων σε καινοτόμες ιδέες των νέων. Επίσης, η σύναψη επιχειρηματικής συνεργασίας  για την αξιοποίηση της ιδέας τους και η δυνατότητα επαφής με δυνητικούς συνεργάτες που θα τους υποστηρίξουν στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Προκειμένου να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι η ΓΓΝΓ θα προβεί στις παρακάτω ενέργειες:

1) Ενεργό στήριξη των υποτρόφων μέσα από δράσεις που θα υποστηρίζουν και θα ενθαρρύνουν την πρόοδο των επιχειρηματικών τους ιδεών (ενδεικτικά : α) θα εργάζονται σε εξειδικευμένους χώρους co-working spaces 40 ατόμων, β) χορήγηση υποτροφίας για 4 μήνες (από 600 – 800 ευρώ), γ) διοργάνωση ενημερωτικών και εκπαιδευτικών σεμιναρίων και συνεδρίων ώστε να έρθουν σε επαφή με καθηγητές, μέντορες, ειδικούς συμβούλους αλλά και δυνητικούς συνεργάτες και επενδυτές.
2) Δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού που συστηματικά θα υποστηρίζει την προώθηση και ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας ώστε να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και βιωσιμότητα του προγράμματος.

Το έργο «Κυψέλες Επιχειρηματικότητας» άρχισε την πιλοτική του φάση στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στις 18 Φεβρουαρίου 2013 έως και τις 14/6/2013. Στη συνέχεια το πρόγραμμα θα επεκταθεί και σε ακόμη 2 πόλεις της χώρας, το Ηράκλειο και την Πάτρα.

Η Γ.Γ.Ν.Γ κάλυψε τις θέσεις υποτρόφων της πιλοτικής φάσης από άτομα που έχουν ήδη διακριθεί σε διαγωνισμούς καινοτομίας και επιχειρηματικότητας που έχουν διοργανωθεί από άλλους φορείς , όπως Πανεπιστήμια, τεχνολογικά ιδρύματα, τράπεζες κλπ. Παράλληλα όμως διοργάνωσε και δικό της διαγωνισμό επιχειρηματικότητας και καινοτομίας όπου συμμετέχοντες μπορούσαν να υποβάλλουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες έως και τις 10 Μαρτίου και εφόσον διακριθούν, να κερδίσουν υποτροφία για κάποιο από τα επόμενα 4μηνα του προγράμματος.

Στην παρούσα φάση, ήδη οι πρώτοι 80 υπότροφοι (μεμονωμένα άτομα και ομάδες έως  5 άτομα)  βρίσκονται στις 2 κυψέλες (Αθήνα και Θεσσαλονίκη)  για την πιλοτική φάση και εργάζονται πάνω στην επεξεργασία και ωρίμανση των επιχειρηματικών τους σχεδίων. Κάθε εβδομάδα οι υπότροφοι παρακολουθούν 4 ώρες συνολικά διδασκαλία πάνω σε ειδικές θεματικές ενότητες που θα τους βοηθήσουν να εξελίξουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο είτε ακόμα και να το υλοποιήσουν. Ενδεικτικά, τα μαθήματα που παρακολουθούν είναι τα νομικά, λογιστικά, χρηματοδοτικά εργαλεία, marketing, business management, χρηματοοικονομικά – επενδυτικά και τραπεζικά θέματα, human resources management κλπ. Εκτός της διδασκαλίας,  κάθε εβδομάδα έχουν 4 ώρες mentoring τουλάχιστον, από ειδικευμένους ανθρώπους. Το mentoring πραγματοποιείται ανά ομάδα προκειμένου να λύνουν τις απορίες που τους δημιουργούνται σχετικά με το δικό τους επιχειρηματικό σχέδιο και την εξέλιξη του. Επίσης, η κάθε ομάδα μπορεί να ζητήσει επιπλέον ραντεβού με τους μέντορες της κυψέλης αν κρίνουν ότι χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη.

Στην επόμενη φάση, που θα λειτουργήσουν και οι 4 κυψέλες  οι θέσεις των υποτρόφων θα καλυφθούν από τον εσωτερικό διαγωνισμό της Γ.Γ.Ν.Γ αλλά και από τους διαγωνισμούς των άλλων φορέων με τους οποίους η Γ.Γ.Ν.Γ βρίσκεται σε επικοινωνία και συνεννόηση, προκειμένου να ενημερώνεται για τους επιτυχόντες και να τους εντάσσει, εάν επιθυμούν, στο πρόγραμμα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ανακαλύψτε 21 παραλίες στο Νομό Φθιώτιδας (Εικόνες & Χάρτες)

Απο που πήρε το ονομά της η λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Ποιά η σχέση της με την πλούσια κωμόπολη των Βουρλών της Μικράς Ασίας που κάηκε απο τους Τούρκους

Το "παπούτσι της νύφης",Ήθη και έθιμα του γάμου στο Μώλο.(video)